– En markant og kontroversiell skikkelse

Arne Treholt, Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin i Wien i august 1983. (Foto: SNL / Fri lisens)

Gyldendal utga i 2004 Treholts bok «Gråsoner», og poengterer at han var en kontroversiell skikkelse.

– Det er en markant og kontroversiell skikkelse i nyere norsk historie som nå har gått bort, sier forlagssjef for sakprosa Reidar Mide Solberg i Gyldendal Litteratur til NTB.

I 2004, tyve år etter Arne Treholt ble dømt for spionasje, utga Gyldendal biografien hans. I Gråsoner forteller Treholt livshistorien sin, og Gyldendal skrev følgende om utgivelsen: «Gråsoner er en personlig fortelling om et nasjonalt traume. Det er et drama uten sidestykke i moderne norsk historie»

– Vi fikk som forlag anledning til å la ham fortelle historien sett fra sitt perspektiv i boken «Gråsoner». Våre tanker går til hans familie og etterlatte, sier Mide Solberg i dag.

Boken ble godt mottatt. Blant annet skrev Olav Olav Kobbeltveit i sin anmeldelse i Bergens Tidende: « … det er ikkje kvar mannsalder som byr på ein biografi så innhaldsrik og spennande som den Arne Treholt i går leverte frå seg.»

– En unik og sjelden personlighet

Det var flere som mottok dødsbudskapet med sorg i går. En av dem var Ketil Bjørnstad. Han var mangeårig venn av den spiondømte diplomaten – og håper den norske offentligheten vil forstå mer av hva Arne Treholt prøvde å gjøre, og hvilken fredskjemper han var.

– For alle oss som kjente ham, vil hans ettermæle være det aller beste, sier Bjørnstad.

Han sier til VG at Treholt har betydd svært mye for ham personlig.

– Arne har betydd mye som nær venn helt siden jeg ble kjent med ham da rettssaken startet. Han var en unik og sjelden personlighet, sier Bjørnstad.