–En helt vanlig uvanlig Flamme-høst

John Erik Riley (bildet) skriver om venstrehåndsarbeid på Flamme Forlag, som var først ute med årets høstpresentasjon.

–Det er ingen annen rød tråd i høstens utgivelser, enn at vi synes det er gode bøker – på hvert sitt vis, sier Linn Strømsborg i Flamme Forlag, hvor lyrikken står sterkt.

I høst kommer Flamme med ti titler: to romaner, en gjendiktning, en samtalebok, en skriveantologi og hele fem diktsamlinger.

 

Gulliksen-suksess

–Et av mottoene til Flamme Forlag er utsagnet: «Nesten alt kan være en Flamme-bok. Nesten ingenting er det.» Det er ingen annen rød tråd i høstens utgivelser, eller de tidligere hos oss, enn at vi synes det er gode bøker – på hvert sitt vis. Så det er en helt vanlig uvanlig Flamme-høst, heldigvis, fastslår markedskoordinator Linn Strømsborg.

–Dere har inntatt en ledende posisjon innenfor lyrikken, både med norske lyrikere og gjendiktninger?

–Lyrikken står sterkt hos oss, også i høst. Fjorårets bestselger hos oss var den fine Ung trost klokken fem om morgenen i en brusende alm, Geir Gulliksens første diktsamling siden 2008, så vi har ingen grunn til ikke å ha trua på at lyrikken fortsatt fortjener å ta stor plass i katalogen vår også i høst.

 

linnstrømsborg

LINN STRØMSBORG: –Mye å glede seg til.

 

Langdikt og Grandiosa

–Høstens høydepunkt?

–Alt er verdt å glede seg til, jeg mener: Bård Torgersen skriver dikt forma som romanplot, Kjersti Wøien Håland har fått meg til å le av angst, også min egen, Morten Langeland har skrevet fire lekne langdikt bare han kunne ha skrevet, Linda Klakken har skrevet helt nydelige mor-datter-dikt i Åtte minutter, Erlend Wichne har romma hele havet i sin lille diktdebut, Hans Petter Blad og Liz Køltzow i et mestermøte jeg ikke visste at jeg ønska meg, akkurat som at Jan Erik Vold har fått meg til å oppdage en dikter jeg ikke visste om (Henry Parland), Audun Mortensen har skrevet en kunst-thriller og Olav Løkken Reisops Grandiosa har fått meg til å le så jeg snøfter, sier Linn Strømsborg.

 

kjerstiwøienhåland

PÅ FLAMME-LISTEN: Kjersti Wøien Håland.

 

Om skrivevaner – og uvaner

–Noen nye stemmer det er verdt å merke seg?

–Alle de folk ikke hadde hørt om av dem jeg nevnte. Vi har kun én debutant, noe som er et litt lavt tall til Flamme å være, men forlaget har eksistert i 7 år nå og det gjenspeiles forhåpentligvis i at flere av de som en gang var debutanter hos oss nå kommer med sin andre, tredje, fjerde og sjette bok.

–Dere lanserer bok om forfatteres skrivevaner og -uvaner? Er det noens vaner og uvaner som stikker seg ut?

–Jeg liker spesielt godt alle historiene som handler om å ikke klare å skrive når man har satt av masse tid til det, men John Erik Rileys historie om venstrehåndsarbeid under skrivinga av Heimdal, California er fiffig og verdt å nevne. Men alt er lesverdig! Et must for alle som liker å lese og har hørt om én eller flere av forfatterne som er med. Og det er ganske mange!

 

 

(Foto Riley: Jørn H. Moen / Cappelen Damm – Foto Strømsborg og Håland: Heidi Furre / Flamme)