En halv million kroner til årlig Fosse-stipend

Foto: Agnete Brun

Regjeringen setter av 500.000 kroner til det årlige Jon Fosse-stipendet som skal gå til en oversetter av norsk litteratur.

Det opplyser Kulturdepartementet til NTB. Det ble tidligere denne måneden kjent at regjeringen oppretter et årlig stipend og en forelesning i nobelprisvinner Jon Fosses navn. Nå er altså summen på stipendet kjent.

– Når vi skal hylle Jon Fosse, ønsker vi å gjøre det på en måte som inspirerer og løfter litteraturen på en bred måte. Vi vil lage en stor og viktig anledning der det er litteraturen og tenkningen som er samlingspunktet – leirbålet som man samles rundt. Vi vil samle samfunnstopper, litteraturbransjen og politikere sammen med vanlige folk som er glad i Fosse og litteratur, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) til NTB.

Stipendet skal gå til en som arbeider med å oversette norsk litteratur til andre språk og skal sørge for at oversetterne kan ha opphold i Norge. Fosse-stipendet blir det største til oversettere av norsk litteratur.

Det er NORLA, i samråd med Nasjonalbiblioteket, som skal velge hvem som skal motta Fosse-stipendet. Forfatteren selv vil også være involvert i prosessen.

Det opprettes også en årlig forelesning i Fosses navn. Stipendet skal deles ut under et arrangement på Nasjonalbiblioteket, hvor forelesningen vil skje.

Fosse-forelesningen skal holdes av en internasjonalt kjent forfatter, dramatiker, litteraturforsker eller lignende. Foredraget vil bli etterfulgt av en middag og samling, opplyser departementet.