En grunnleggende rett i demokratiet

Unge Penelope Lea engasjerte publikum med sine synspunkt.

Nobelprisvinnere og unge aktivister skapte engasjement og begeistring under ettermiddagens folkemøte på Lillehammer.

– Ytringsfriheten er helt grunnleggende for å møte krisene vi står i i dag, sier aktivist Penelope Lea (17) fra Oslo, som sammen med andre skoleungdommer, nobelprisvinnerne Abdulrazak Gurnah, Maria Ressa og Dmitrij Muratov med flere, fylte Stortorget på Lillehammer i ettermiddag.

Lillehamringene fylte Stortorget da ytringsfrihet var tema onsdag ettermiddag.

Og de fire ungdommene som var med fra scenen overbeviste publikum om hvor viktig det var å engasjere seg.

Engasjert ungdom møtte lillehamringene: F.v. Bjørnar Slettan Rud, Snorre Fostervoll, Penelope Lea og Selma Gjendine Østerbø.

Men det har sin pris, også her hjemme. Penelope, som ble aktivist da hun var åtte år gammel, har fått sin andel giftige kommentarer og mobbing på grunn av sitt engasjement.

– Til og med min mor har fått hatmeldinger på grunn av meg. Jeg har kjempet hardt for min ytringsfrihet, men jeg har den, og med den veldig mange muligheter for å leve slik jeg ønsker å leve, sier Penelope Lea.

Penelope har, sin unge alder til tross, en omfattende CV. Hun har i flere år holdt appeller om frihet, miljø og klima i tillegg til å delta i organisasjonsarbeid. I 2021 ga hun også ut boken I hverandres verden, der hun intervjuer flere kjente mennesker om klima, miljø, natur, politikk og menneskerettigheter. Også barnas rettigheter er tema i boken.

Ukrainas nasjonalblomst solsikke prydet scenen på Stortorget, og programleder Ole Torp oppfordret folk til å ta dem med seg hjem og plante nye frø etterpå

– Hvordan kan barn og unge bli hørt i dagens verden?

– Det er mange måter å bli hørt på, men vi er avhengige av at noen vil lytte.  Vi kan bli hørt ved å skrive leserinnlegg, ved å delta på demonstrasjoner. Vi kan bli hørt gjennom sport, kunst og kultur. Og gjennom sosiale medier. Vi kan også bli hørt gjennom organisasjonsarbeid, sier Penelope, som selv startet i Miljøagentene og nå er aktiv i Natur og ungdom i tillegg til å være tidenes nest yngste Unicef-ambassadør.