Egeland til Capitana

Tom Egeland (foto: Kjetil Andersen)

– Han blir en viktig brikke når vi skal bygge opp forlaget til det beste for både forfattere og lesere, sier Jørn Lier Horst.

Tom Egeland har sagt adjø til Aschehoug, og signert en avtale med Capitana Forlag. Forlaget er eid av Jørn Lier Horst (25%) og Pilar Forlag (75%). Egeland vil også gå inn i styret i forlaget.

– Tom er en av Norges fremste forfattere, og har unik kunnskap og kompetanse fra ulike sider av bokbransjen som Capitana vil nyttegjøre seg av. Han blir en viktig brikke når vi skal bygge opp forlaget til det beste for både forfattere og lesere, sier Jørn Lier Horst.

Tungt hjerte

Tom Egeland sier til BOK365 at det å få bli med på å bygge opp et nytt forlag fra grunnen av, er en eventyrlig mulighet.

– Jeg forlater gjengen Aschehoug med tungt hjerte – de er ikke bare kolleger, men også mine venner. Det er lett å oppfatte et forlagsbytte som kritikk av forlaget man forlater. Men slik er det ikke i mitt tilfelle. Aschehoug er et flott forlag med en entusiastisk gjeng som jeg har det aller beste forhold til. Men i en alder av 58 år føles det riktig og viktig for meg å ta en sjanse og ikke å stivne i det trygge og forutsigbare. Ja, dette føles som da jeg i 1992 sluttet i Aftenposten for å bli med i TV 2.

Vil bidra

– Capitana vil ikke bare styrke mitt forfatterskap, men vil også la meg bidra til forlagets litterære bredde og redaksjonelle profil som styremedlem og redaksjonell rådgiver. Men jeg blir ikke medeier. Det er en entusiastisk gjeng som står bak Capitana, og jeg gleder meg til å jobbe med dem. Med Anne Fløtaker som sjefredaktør er den redaksjonelle tyngden ivaretatt.

Det nye forlaget starter dermed med to av de tyngste krimforfatterne i Norge på laget. Men Capitana vil ifølge Egeland likevel lete etter nye talenter, og ikke bli et forlag for etablerte stjerner.

– Selv om Jørn Lier Horst og jeg er etablerte krimforfattere med mange lesere, er det forlagets ambisjon å finne og utvikle nye litterære talenter og nye stemmer. Jeg gleder meg til å bli med på dette arbeidet. Slik TV 2 har gjort NRK bedre, håper jeg Capitana kan bidra til å utfordre hele Forlags-Norge. En slik konkurranse kommer ikke bare forfatterne til gode, men forhåpentligvis også alle leserne der ute, sier Tom Egeland.

CODEX til høsten

Allerede til høsten kommer Egeland med ny Beltø-roman på det nye forlaget. Boken vil få tittelen CODEX.

– Det er ingen hemmelighet at jeg er en stor fan av Tom og albinoarkeologen Bjørn Beltø, og jeg gleder meg til å få den første boken med Capitana-logo på fronten i bokhylla allerede til høsten, sier Petter Stordalen, som er eier i det nye forlagshuset.

I den nye Beltø-romanen har arkeologiprofessoren kommet over en 2000 år gammel codex som kaster nytt lys over kristendommens tilblivelse. Når flere i kretsen rundt den arkeologiske utgravningen blir funnet drept, skjønner Beltø at mektige krefter vil holde innholdet i den ukjente skriftsamlingen unna offentligheten.

 

(Hovedfoto Egeland: Kjetil Andersen)