Eddie er en ålreit fyr

Det er blitt utdelt en rekke priser i Bok-Norge gjennom året. I dag var det klart for den kanskje viktigste.

Harry Hole-stiftelsen har utnevnt Eddie Eidsvåg til årets «ålreite fyr» for sitt arbeid med Pøbelprosjektet.

– Du trenger ikke ha vært en ålreit fyr hele livet og du trenger ikke å være det hele tiden. Det holder at du har hatt en moralsk formtopp i inneværende år, sa Jo Nesbø under dagens utdeling på Harry Holes gamle stamrestaurant Schrøder ved Sankthanshaugen i Oslo.

Det blir utdelt et vell av priser i Bok-Norge gjennom året, som belønner prestasjoner i fiksjonens verden. Men i det virkelige livet er nok Harry Hole-prisen en av de aller viktigste.

 

 Harry Hole stift

 

 

Hjelper «pøbler»

I 1997 startet Eddie Eidsvåg jobben med å få unge mennesker som står utenfor det etablerte skolesystemet og arbeidslivet ut i jobb eller videreutdanning. I dag kåret Harry Hole-stiftelsen ham til årets «ålreite fyr», for sitt arbeid med Pøbelprosjektet – et prosjekt som startet som et kurs for enslige forsørgere og som endte opp i Eidsvågs bakeri i Sandnes.

En av tre elever ved videregående skoler i Norge i dag fullfører aldri skolegangen sin. Pøbelprosjektet jobber for å få dette høye tallet ned og redusere antall unge mennesker som dropper ut av skolen og aldri kommer seg ut i arbeidslivet. Årlig arrangerer Eidsvåg og Pøbelprosjektet seminar med foredrag, pøbelhistorier, kurs i sosialt entreprenørskap og foredrag om praktiske fag i et teoretisert samfunn.  I tillegg deler prosjektet ut prisene «Årets pøbel» og «Ærespøbel».

 

– Vil klebe klamt om ham

– Jeg regner med at tittelen «Ålreit fyr» kommer til å klebe klamt om Eddie Eidsvåg når han nå skal tilbake for å møte sine pøbler, sa Jo Nesbø til atskillig småhumring blant de fremmøtte på Schrøder.

– Det viktigste er at jeg er en ålreit fyr for ungdommen, sa Eidsvåg, som nylig kunne glede seg over å få «pøbel» nummer 2000 inn i prosjektet. – Så langt har vi lykkes i å få 52 prosent av ungdommene våre ut i fast jobb. Ytterligere 26 prosent er tilbake på skolebenken.

 

Million til skoleprosjekter

Parallelt med utmerkelsen «Årets ålreite fyr» deles også Harry Hole-prisen ut. Prisen er på 1 mill. kroner, og sammen med stiftelsen har Eidsvåg bestemt at årets pris skal deles mellom to skoleprosjekter – i regi av Unicef og Zamora Teran Foundations.

Unice-prosjektet jobber for marginaliserte barn på Costa Rica. Ved å begynne ett år tidligere på skolen får de en mer tilrettelagt lese- og skriveopplæring i et miljø der lek og læring går hånd i hånd.  Zamora Teran Foundations-prosjektet “One Laptop for all” i Nicaragua ble etablert for å øke utdanningen av barn i underutviklete områder ved å integrere IKT i grunnskolen.

 

– Treffer meg i hjertet

– Min første tanke var at disse pengene kunne vi sikkert hatt god bruk for sjøl, sier Eddie Eidsvåg, som understreket at en investering på skarve 45 000 kroner berger samfunnet for over 10 millioner kroner senere i livsløpet

– Samtidig treffer dette konseptet meg rett i hjertet. Det å få lov til å være med på å gi penger til så gode formål er en sann glede.

 

DSCN5737

– Dette treffer meg i hjertet, sa Eddie Eidsvåg. Jo Nesbø t.h.

 

Hodejeger-inntekter

Harry Hole-stiftelsen ble etablert i 2008 ved at Jo Nesbø overførte alle rettigheter og tilhørende inntekter fra romanen Hodejegerne. Romanen er utgitt på Aschehoug og er hittil solgt til hele 33 land og filmen basert på boken er en stor suksess, både i Norge og internasjonalt. Senere er rettighetene til Jo Nesbøs bøker med tittel Blod på snø (vår 2015) og Mere blod (høst 2015)også overdratt til stiftelsen.   Stiftelsens formål er å gi barn grunnleggende lese- og skriveferdigheter, spesielt i utviklingsland. Styret i stiftelsen består av Jo Nesbø, Kristin Clemet, Morten Gjelten, Erik Holst, Henrik Mestad, Kari J. Spjeldnæs og Trygve Åslund.   Stiftelsens kapital utgjør i dag i overkant av 29 millioner kroner.