Duket for afrikansk prisvinner?

Kenyanske Ngũgĩ wa Thiong’o er bookmakernes Nobel-favoritt i dag. Nå er også Karl Ove Knausgård inne på listene.

 

Bare timer før fløydørene åpnes i Svenska Akademien, er Ngũgĩ wa Thiong’o (4,5 ganger innsatsen) bookmakernes favoritt, foran Haruki Murakami (5.5 ganger innsatsen) og hviterussiske Svetlana Aleksievitsj (7.00). Denne trioen har skaffet seg litt klaring til resten av feltet.

Også Karl Ove Knausgård figurerer nå også på bookmakeren Ladbrokes liste, på en 22. plass – delt med et kobbel forfattere. Satser du en hundrelapp på Knausgård får du 3400 kr igjen, hvis han blir årets prisvinner.

 

Afrikansk prisvinner?

Favoritten er altså kenyanske Ngũgĩ wa Thiong’o. Han har et bredt forfatterskap bak seg: romaner, teaterstykker, noveller og essays – som tematisk spenner fra samfunnskritiske betraktninger til fortellinger for barn.

Afrika har ikke akkurat vært overrepresentert i Nobelpris-historien: Det tok hele 85 år før man utropte den første afrikanske litteraturpris-mottageren: nigerianske Wole Soyinka i 1986. Deretter har prisen landet i endene av kontinentet: i Egypt (Naguib Mahfous i 1988) og Sør-Afrika (Nadine Gordimer i 1991 og J.M. Coetzee i 2003). Ngũgĩ wa Thiong’o blir eventuelt den første forfatteren som skriver på et afrikansk språk, gikuyu.

 

Modiano og Kadare outsidere

«I siste liten»-bevegelser er ofte det mest interessante hos bookmakerne. I så måte er det verdt å særlig merke seg to navn: Den albanske romanforfatteren og lyrikeren Ismail Kadare og den franske romanforfatteren Patrick Modiano. For et par uker siden var de ikke engang inne blant bookmaker-firmaets 30 spillbare kandidater. Nå deler de to fjerdeplassen med Adonis, til 11 ganger pengene.

 

Delt med Fosse

Jon Fosse, Peter Handke og Philip Roth deler sjetteplassen til 13 ganger pengene. Som en ørliten kuriositet kan vi også nevne at Bob Dylan har avansert fra 23. plass til 15. plass – delt med blant andre Milan Kundera, til 26 ganger pengene.

 

 

Her er de største favorittene akkurat nå (Ladbrokes):

Ngũgĩ wa Thiong’o 4,5 ganger innsatsen

Haruki Murakami 5,5

Svetlana Aleksievitsj 7,0

Ismail Kadare 11,0

Patrick Modiano 11,0

Adonis 11,0

Peter Handke 13,0

Jon Fosse 13,0

Philip Roth 13,0

Assia Djebar 15,0

Péter Nádas 15,0

Joyce Carol Oates 17,0