Duell i bokhøsten

IKKE HELT SOM FORVENTET: Per og Bahareh (Foto: Juritzen Forlag)

En fiskeriminister, hans kjæreste og en telefon. Og en Ørskog-dame med kors rundt halsen. Det er duket for duell.

Juritzen Forlag gir ut Per Sandberg og Bahareh Letnes’ bok Fremmede makter har flyttet inn mandag som kommer, mens Kagge lanserte Sylvi Listhaugs bok Der andre tier i går.

Satser på Sandberg: Arve Juritzen

Ifølge forlegger Arve Juritzen i Juritzen skulle Kagges Listhaug-bok egentlig komme ut tirsdag til uken, men ble fremskyndet for å komme Sandeberg/Letnes i forkjøpet.

Det siste benekter forlagssjef Jorunn Sandsmark i Kagge:

– Vi har ikke fremskyndet vår lansering, og jeg visste ikke når Letnes og Sandberg sin bok skulle ut før du fortalte meg det nå, opplyser hun.

Oppslag og sitater

I går ble imidlertid Der andre tier av Sylvi Listhaugs bok lansert med store presseoppslag og sitater fra boken i flere medier.

VG skriver på lederplass i dag at alle med interesse for norsk politikk bør lese Listhaugs bok, men at hun i sin bok bruker de samme teknikkene hun anklager andre for. «Det er synd for norsk politikk», skriver VG.

Juritzen venter som planlagt til mandag med å slippe sin. Men også den boken har allerede fått en bra dose oppmerksomhet.

– Vi har trykket andre opplag allerede før boka er ute, sier Arve Juritzen, som ikke vil røpe noe opplagstall: – I en tid hvor bokhandlerkjedene knapt tar inn bøker før de faktisk er solgt, må vi være fornøyde. Vi solgte 25 000 av Per Sandbergs forrige bok Mot min vilje. Skulle vi komme i nærheten av det, eller halvparten, vil vi være svært tilfredse med det.

Personlig

Sandberg og Letnes’ bok er ført i pennen av Roger Pihl, med Arve Juritzen selv som redaktør. Forleggeren avviser at dette har vært noe hastverkprosjekt:

– Vi har vært et stort team som har jobbet med dette. Jeg har jobbet med Per siden 2013, og det har vært mye tanke- og skrivearbeid også før avgangen hans.

300 sider lander boken på, personlig og med flere private bilder, kan Juritzen røpe.

– Så vidt jeg forstår, fremskyndet Kagge utgivelsen av Listhaug-boken fra neste uke til denne uka for å være først. Det er bare morsomt, det. Vi ser frem til en god fight.

Det siste avviser altså Jorunn Sandsmark.

Hun opplyser at førsteopplaget for Sylvi Listhaugs bok er på 11 000, men vil ikke spekulere i salgstall eller hvilken bok som blir vinneren.

Lanserer Listhaug: Jorunn Sandsmark

Oppgjør med eliten

Sylvi Listahugs bok er skrevet i samarbeid med Lars Akerhaug, og ifølge forlaget forteller hun om verdiene hun har med seg fra oppveksten i Ørskog, innerst i fjorden i Sunnmøre. Hun viser hun hvordan arven hun har med seg hjemmefra har fått konsekvenser for hennes syn på vår tids store stridsspørsmål, som innvandring, eldreomsorg, asyl, feminisme og ytringsfrihet. Og først og fremst er boken, stadig ifølge forlaget, et skarpt oppgjør med eliten i det norske samfunnet, som forsøker å stemple henne og hennes tilhengere som mindreverdige mennesker.

– Hvorfor vinner Kagge denne bokfighten, Jorunn Sandsmark?

– Det blir bare spekulasjoner, sier hun.

Gladboka mot sinnaboka

– Hvorfor vinner Juritzen denne fighten, Arve Juritzen?

– Per er jo en hyggeligere person, da, sier en lattermild Arve Juritzen. – Dette blir jo gladboka mot sinnaboka, selv om også Pers bok inneholder konfliktstoff om kollegaer han mener har dolket ham i ryggen. Avgangen var nok enda tøffere for Per enn hva folk kunne se. Pressen kommer nok til å fokusere på politisk spetakkel og krangel og bråk, men denne boka rommer så mye mer. Baharehs historie om en vond barndom i Iran, og reisen til Norge, er fengslende sekvenser.

Splittede bokhandlere

Hva tror så bokhandlerne? Hvem blir vinneren i bokhøsten?

Størst tro på Sandberg: Henning Ross Vestavik i Kristiansand.

– Vi har tro på at Sandberg-boka kommer til å selge mest. Vi tror leserne er mer nysgjerrig på ham. Men egentlig tror vi heller at det er Knut Arild Hareide som kommer til å selge mest fremover – det er jo en veldig stor interesse for den boken her på Sørlandet. Han har helt klart vært mest i vinden, og kommer til å fortsette å være det fremover også, sier Henning Ross Vestavik hos Norli Markens i Kristiansand.

– Personlig tror jeg akkurat her på Grünerløkka, og i Oslo, at Per Sandbergs bok kommer til å selge bedre. Jeg har merket på kundene at det ikke er noen særlig interesse for Listhaug-boka. Jeg tror dessuten anmeldelsene av boken kommer til å spille inn her. Mens Per Sandbergs bok virker som noe folk flest kan lese, sier Elin på ARK Grünerløkka i Oslo.

– Jeg personlig har størst tro på Listhaug, men det er jo klart at Sandberg også har fått mye medieomtale i det siste. Jeg tror det er en større allmenninteresse for Listhaug-boka, og jeg tror også at de som i utgangspunktet ikke er tilhengere av Listhaug vil lese boken. Hun er jo en spennende politiker, og er av interesse for flere uavhengig av politisk ståsted, sier Anette Flagtvedt ved Norli Galleriet i Bergen.