Disse kan få Bokhandlerprisen

Gulraiz Sharif (Foto: Åsmund Holien Mo)

Debutant Gulraiz Sharif er en av de nominerte til Bokhandlerprisen. Se årets nominasjoner her.

– Bokhandlerne leser mange bøker gjennom året og det er alltid stas å få presentere ti av årets bokfavoritter. Nominasjonslista til årets bokhandlerpris rommer nye stemmer, etablerte stemmer, fakta og fantasi – for alle aldre, sier Trine Stensen, direktør i Bokhandlerforeningen.

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Det er en pris det er knyttet mye forventning til i bokhøsten, da det er en indikasjon på bøkene bokhandlerne har stor tro på inn mot julesalget.

Kjente forfatternavn

Årets nominerte er forfatternavn som allerede har preget bokhøsten, og er godt etablerte forfatterskap. Med ett unntak: Gulraz Sharif, som debuterte denne høsten med den kritikerroste ungdomsromanen Hør her’a!.

Med unntak av Erika Fatlands Høyt er det utelukkende skjønnlitterære bøker som er nominert til prisen. Det er i tillegg en overvekt av voksen-bøker, hvor Maja Lunde, Gulraz Sharif og Siri Pettersen står bak de tre eneste barne- og ungdomsbøkene på nominasjonslisten.

Årets nominerte

Her er årets nominerte til Bokhandlerprisen 2020:

Erika Fatland, «Høyt: En reise i Himalaya», Kagge

Helga Flatland, «Et liv forbi», Aschehoug

Karl Ove Knausgård, «Morgenstjernen», Oktober

Maja Lunde, «Solvokteren», Kagge

Lars Mytting, «Hekneveven», Gyldendal

Olaug Nilssen, «Yt etter evne, få etter behov», Samlaget

Siri Pettersen, «Jernulven», Gyldendal

Tore Renberg, «Tollak til Ingeborg», Cappelen Damm

Zeshan Shakar, «Gul bok», Gyldendal

Gulraiz Sharif, «Hør her’a!», Cappelen Damm

Om Bokhandlerprisen

Bokhandlerprisen vil bli delt ut 17. november på Litteraturhuset i Oslo, og prisvinneren mottar en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken» og prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. I fjor gikk prisen til Lisa Aisato for Livet – illustrert.