– Dette er min favoritt i trilogien

Johan Rundberg (Foto: Mia Carlsson)

BARNEBOKPROFIL: Svenske Johan Rundberg er aktuell med siste bok i Hekseknuten-trilogien. Det er også hans favorittbok av de tre.

Johan Rundberg er en svensk barnebokforfatter, bosatt i Stockholm. Han debuterte i 2001, med barneboken Hopplösa lillasyster. Denne våren utkommer tredje og avsluttende bok i Hekseknuten-serien på norsk. Og det er Rundbergs personlige favoritt i serien.

 

 

Forfatter: Johan Rundberg

Aktuell med: Skyggenes øy (Mangschou)

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Skyggenes øy er den tredje og avsluttende delen i serien om kompisene Sebbe, Max og Manda. I boken får leseren følge med på det siste eventyr, og endelig vite hva hekseknuten er. Jeg ville skrive en bok om overnaturligheter, men på et vis som føltes troverdig. Skyggenes øy er den boken som var morsomt å skrive og min egen favoritt i trilogien, kanskje fordi den blant annet handlet om mystiske ordensfellesskap, som jeg alltid har vært nysgjerrig på.

Tre barnebok-favoritter:

– Jeg liker masse, men Ellinor, Leo og Viktor er en kjempebra trilogi av Katarina von Bredow. Jeg er også veldig glad i Vaffelhjarte av Maria Parr. En ny favoritt er bøkene om Kjersti av Helena Hedlund.

Sjekk ut:

– Jeg er veldig glad i noveller. Mange av novellene som skrives til barn har skrekktema, noe jeg syns er gøy, men jeg er også glad i hverdagen. Anrop från inre rymden av Elin Nilsson er en novellesamling som beskriver hendelser i barns liv, som er både dramatiske og hverdagslige på samme tid.

Hvordan jobber du?

– Det kommer an på hva jeg skal skrive. Om jeg, som nå, skriver mysteriebøker, så egner jeg mye tid på fortellingens oppbygging, hvordan mysteriet skal presenteres og hvordan hovedpersonen skal komme frem til løsningen uten av leseren forstår for tidlig hvordan det hele henger sammen. Når bokens skjelett er klart kan jeg begynne å skrive for alvor.

Din egen favorittillustrasjon?

– Bill Peet har laget en bildebok som heter Fina och Fanny på eventyr, og som handler om en gammel bil som blir hjem for en kattefamilie. Den inneholder flere av mine favorittillustrasjoner.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren, både fordi fortellingen om godhet og ondskap er så bra, og fordi forholdet mellom brødrene er så himla fint beskrevet. Og Tengel er jo en av litteraturhistoriens beste skurker.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Dragen Katla fra Brødrene Løvehjerte. Neida, jeg bare tuller. Men kanskje gorillaen fra Apstjärnan av Frida Nilsson, det er en av mine favorittkarakterer. 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Hvem som helst i gjengen i Fem-bøkene til Enid Blyton. De hadde alltid fri fra skolen og trengte bare gå ut av døren for å havne i mysterier.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– En karakter som forblir i minnet som en virkelig person.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Akkurat nå må jeg svare Harry Potter, siden jeg for tiden leser bøkene for åtteåringen min. Men Pippi kommer man alltid tilbake til, så jeg sier ja takk, begge deler!