–Det meste er forferdelig dårlig!

Carl-Johan Vallgren er ikke akkurat begeistret for det meste av det som utgis av krim her i Norden. –Men Nesbø er et unntak.

Han er forfatter, visesanger og musiker. Innen han var 25 år var han en etablert forfatter. Nå har Carl-Johan Vallgren overrasket alle med å skrive thriller – til kritikernes store begeistring.   

–Jeg lurer på om jeg skal skrive en krim, sa jeg til Ari Behn en gang jeg møtte ham i London. –Go! Go for it! sa han.

Det var ikke pengene som lokket Vallgren ut i det. Da kunne han like gjerne ha skrevet en oppfølger til Den vidunderlige kjærlighetens historie.

– Jeg ville overraske meg selv.

 

Overrasket seg selv

–Det er livsviktig for forfattere med forandring, mener Vallgren.

Selv hadde han gått litt lei. Skulle han i gang med nok en bok? Eller spille inn en plate? Han visste ikke. Men det var én ting han var sikker på: han ville overraske seg selv. Det klarte han. Han skrev en krim.

Carl-Johan Vallgren er ikke akkurat begeistret for det meste av det som utgis av krim her i Norden. – Det meste er forferdelig dårlig! Men Nesbø er et unntak.

 

Vallgren med bok

På Oslo bokfestival: Carl-Johan Vallgren.

 

Sprengte rammer

–Som krimforfatter må man tenke annerledes, sier han. –Plottet blir enda viktigere, sier Vallgren. Han kunne ikke lenger gjemme seg bak vakkert språk. Krimleserne er kresne. De vil ha spenning. Han forteller: –Jeg ville holde meg innenfor rammene som er gitt for en kriminalfortelling, men jeg ville også sprenge dem. Om jeg har klart det, blir opp til andre å bedømme.

 

Alias Lucifer

I Sverige ble Skyggegutten utgitt under et alias; Lucifer kalte han seg. –Det var mer en metode for meg. Jeg skulle skrive en thriller, ikke en roman. Jeg måtte på et vis skrive i ti graders feil vinkel. Jeg måtte bli en annen.

Metoden funket. Skyggegutten har begeistret  bokanmeldere. Nå blir det i hvert fall to bøker til.

–Å skrive flere bøker om de samme personene har jeg aldri gjort før, så der får jeg nok en utfordring.

 

Nysgjerrighet og disiplin

Nysgjerrighet og forandring er livsviktig, mener Vallgren. Og disiplin:

–Det er ingen plass til forfatterromantikk, sier Vallgren som en gang for mange år siden debuterte med en roman skrevet i Goa. –Det var den gang jeg fortsatt hadde et romantisk bilde av forfatterrollen.

Nå står han opp kvart på sju hver eneste dag. Leverer og henter barna i barnehagen, og kommer seg til kontoret på sparkesykkel fem dager i uken, 52 uker i året.

 

 Foto: Gyldendal Norsk Forlag (hovedbilde) og Mette Solberg Fjeldheim.