– Det er fortsatt spenning

Hans Olav Lahlum tipper Hillary Clinton vinner med tre-fire prosentpoeng. Frank Rossavik føler seg ikke like trygg, men tror på knepen Clinton-seier.

– Det er fortsatt spenning om utfallet, men jeg tror det blir Hillary Clinton med en nasjonal seiersmargin i området 3-4 prosentpoeng, tipper Hans Olav Lahlum, forfatteren bak PresidenteneFra George Washington til Barack Obama (Cappelen Damm), og valgekspert for TV2.

Frank Rossavik, forfatter av Blant Republikanerne (Aschehoug), og politisk kommentator hos Aftenposten med egen valgkamp-spalte, «Frankly speaking», er litt er usikker på valgets utfall.

– Jeg har hele tiden trodd at det vil ende med Clinton, men aldri følt meg sikker. Slik det har utviklet seg i det siste, vil jeg anslå hennes sjanser til 60 mot 40 prosent.

I dag går amerikanerne til stemmelokalene – det vil si de som ikke er blant de mange som har forhåndsstemt eller velger å sitte hjemme.

 

Vippestater og senater

I de store flertallet av statene leder en av kandidatene med såpass stor margin på meningsmålingene at disse nærmest er avgjort. Slaget om presidentembetet blir normalt utkjempet i store stater som Florida og Ohio, hvor det er tett løp. Her er våre ekspertene samstemte om utfallet:

– Jeg tror Trump vinner knepent i Ohio og Clinton knepent i Florida. Det er veldig spennende med begge disse tradisjonsrike vippestatene, selv om noen andre stater er viktigere for utfallet i år, sier Lahlum, noe Rossavik er enig i.

 

Frankrossavik
60/40: Frank Rossavik tror Clinton tar en
knepen seier.

 

Enda et slag skal utkjempes, og det er slaget om Senatet. Vil republikanerne eller demokratene komme seirende ut her?

– Det er helt åpent om de vil klare det, med helt jevne løp i flere viktige senatsdueller. Jeg tror det blir enten 51-49 i favør republikanere eller en 50-50-situasjon hvor visepresidenten sikrer hårfint flertall for demokratene. Men demokratene kan få alt fra 46 til 52 senatorer, sier Lahlum.

– Hvis Clinton vinner presidentvalget, tror jeg demokratene vinner flertall i Senatet også, tipper Rossavik.

 

 

Overraskelser

Begge våre valgekspert-forfattere har naturlig nok fulgt Trumps valgkamp-grep med betydelig interesse:

– Trump har overrasket mest ved å gjøre så lite for å tiltrekke seg tvilere. Hele hans strategi går ut på å mobilisere egne velgere og svekke Clintons evne til å mobilisere sine. Det er fascinerende og kanskje skremmende hvis dette er nok til å vinne, sier Rossavik.

– Trump har definitivt vært den mest overraskende av kandidatene, både på godt og vondt. Det var for øvrig alt annet enn overraskende, sier Lahlum.

 

HansOlavLahlum
IKKE OVERRASKET: At Trump skulle sjokkere var ikke overraskende for Lahlum.

 

 

Inn- og utland

Hvordan kommer de neste fire årene til å fortone seg med de to respektive kandidatene?

– Den som vinner vil påvirke USA mye de neste fire årene, men hvor mye og hvordan vil avhenge av mange ulike faktorer – hvorunder tirsdagens kongressvalg er en av de viktigste. Trump vil trolig gi større endringer enn Clinton, men hvordan er langt mer uforutsigbart, sier Lahlum.

Rossavik maler et dystrere bilde:

– Det er vanskelig å vurdere hvilken politikk de vil føre, for det avhenger av så mye, men jeg er ganske sikker på at splittelsen blant amerikanerne dessverre vil bli dypere uansett hvem som vinner.

 

rossavik-lahlum-b

MED USA-FOKUS I 2016: Rossavik og Lahlum i samtale på Lillehammer i mai.

 

 

– Løsere på avtrekkeren

Utenfor USAs grenser er det selvsagt knyttet spenning til hvilken utenrikspolitisk linje amerikanerne vil legge seg på:

– Clinton vil på kort sikt ikke medføre store endringer fra Obama-administrasjonen, men på lengre sikt vil vi se et litt mer ambisiøst USA som er litt løsere på avtrekkeren med bruk av militærmakt. Trump vil mest sannsynlig føre til større endringer, men hvordan er igjen vanskelig å si. Trolig vil vi, hvis han blir president, se et USA som er mer tilbakeholdent med å blande seg inn i konflikter andre steder, men som samtidig er villig til å bruke ekstreme virkemidler i sin krig mot terror, sier Lahlum.

– På dette feltet har presidenten mye makt uavhengig av Kongressen og andre, så det er lettere å forutsi. Med Clinton tror jeg vi får et mer verdibasert USA enn under Obama, en tøffere linje i Syria og overfor Russland. Med Trump venter jeg et press på europeiske Nato-land for økte forsvarsbudsjetter. Jeg tipper også at Trump vil møte Vladimir Putin ganske raskt og prøve å finne en forståelse med ham, sier Rossavik.

 

 

 

Hovedillustrasjon: Gage Skidmore / Wikimedia Commons
Foto Rossavik og Lahlum: Cappelen Damm