– De døde er mer til stede i livene våre

Ellen Fjestad vant flere priser for ungdomsbokdebuten sin i 2012. Nå er oppfølgeren "Døgnfluedans" lansert, med døden som viktig tema.

Forfatter: Ellen Fjestad, 36.

Aktuell med: Døgnfluedans, Vigmostad & Bjørke

Boken er oppfølgeren til Sammen skal vi holde himmelen, hvor vi følger Luka (18) etter at kjæresten Gard (20) døde i første bok. Hun er rasende på ham fordi han var utro kvelden før han døde. Men så finner Luka ut at Gard har holdt noe skjult for henne.

 

Ellen Fjestad3_HO_foto_IngriFjestad

Ellen Fjestad

Døgnfluedans_forside

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Da jeg var ferdig med bok nummer en om Luka, innså jeg at dette bare var begynnelsen. Historien hadde så mye kraft i seg, den måtte bare fortsettes. Jeg ville forsøke å si noe om hvordan de som dør ofte er mer tilstedeværende i livene våre enn de som fortsatt lever.

 

Tre favoritter:

Sofi Oksanen: Utrenskning. Den dama skriver så jeg blir helt svett av beundring.

Sonya Hartnett: Hundene sover. Rått og brutalt om familiehemmeligheter på den fattige australske landsbygda.

E. Lockhart: Vi var løgnere. Det som ikke snakkes om sprer ekstrem uhygge. Her illustrert ved fortellergrepene hun bruker, som lurer oss trill rundt.

 

Uslipt diamant:

Shani Boianjiu: Evighetens folk kjenner ingen frykt. Hverdagen som israelsk grensesoldat sett gjennom øynene til tre tenåringsjenter som avtjener verneplikten.


Sist leste bok:

Bienes død av Lisa O’Donnell. Boken har tre helt ulike fortellerstemmer, alle morsomme og godt skrevet, og en kul løsning på slutten.

 

Hvordan jobber du?

Veldig kaotisk. Jeg burde få meg en mer strukturert måte å jobbe på. Det vanskeligste er å bestemme meg for hvilken idé jeg skal gå for. Det er alt for mange. Så bare skriver jeg. Bruddstykker, små ’filmer’, følelsesdrevet, billedlig, abstrakt. Deretter prøver jeg å organisere det i forhold til plottet jeg har bestemt meg for.

Jeg er helt avhengig av en redaktør som holder meg i skinnet, det tar ofte av når jeg skriver. Og et bra manusprogram – jeg kan anbefale Scrievener, jeg hadde aldri blitt utgitt uten det. Men jeg skriver slutten først. Fatter ikke at folk klarer å skrive en hel roman uten å vite hvordan den skal ende. De sier det blir mer spennende å skrive da. Det er bare å bøye seg i støvet.

Sammen_skal_vi_holde_himmelen_ho


Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Jeg ville ha vært på tur i Jotunheimen med Snusmumrikken. Han skulle ha fyrt opp bål mens jeg satte opp lavvoen. Dina Grønelv skulle lært oss å ri, og Peter Pan skulle ha kommet med noe take away.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Gro Dahle

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Fest. Men som på alle andre fester blir jeg dritsliten og stikker av hvis jeg ikke finner de rette folka.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

avaaz.org og majobo.no

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?

På bar med Knausgård. Jeg og Solstad hadde klikka på hverandre. Og så har jeg drukket altfor lite i det siste.

 

(Hovedfoto: Vigmostad & Bjørke)