Damer og øl

SAKLIG ONSDAG: Hilde Hummelvoll, Ingunn Larsen og Inger Lise Uhlen har kastet seg på ølrevolusjonen, og vil gjerne ha med seg flere damer.

Ølrevolusjonen gjorde seg først merket rundt 2010, og da var det herrene som først kastet seg over hobbyen. Men flere damer har også fått sansen for den gylne drikk, og alle dens variasjoner.

 

Ølbrygging er en eldgammel norsk tradisjon, og den har fått en ny giv i det nye årtusen. Det dukker stadig opp mikrobryggerier rundt om i landet, og flere av disse er også drevet av kvinner. Det mener Hummelvoll, Larsen og Uhlen at alle kan glede seg over. Kvinner har nemlig et genetisk bedre smaksapparat fordi vi har smattet og smakt ved grytene i generasjoner.

 

Hilde Hummelvoll, Inger Lise Uhlen og Ingunn Larsen har skrevet Damer og øl (Vigmostad & Bjørke) med det ønsket om gi flere lyst til å smake, lukte, brygge og eksperimentere. Lyst til å bruke øl i og til mat. Lyst til å dekke bord, gi bort øl i gave.

 

 

damerogol

 

 

Navn: Hilde Hummelvoll

Aktuell med: Damer og øl (Vigmostad & Bjørke)

 

 

 

 

 

 

 

Hvorfor valgte du å skrive akkurat denne boken?

Fordi den ikke har vært skrevet før!

 

Hva kan damene bringe til ølbryggingen som kanskje ikke menn kan?

Kvinner har et bedre utviklet smaksapparat enn menn fordi vi har smattet og smakt ved grytene i  tusener av år. Det kommer godt med når det brygges øl og smaker seg til egne oppskrifter. Vi vet med sikkerhet at kvinner siden bronsealderen har eksperimentert med urter og bær i oppskriftene. Vi har det i genene, for å si det sånn!

 

Hvilket øl vil du anbefale til julemiddagen? Ribbe, pinnekjøtt, kalkun, torsk etc.

Ribbe: Her må vi finne et øl som kan hamle opp med både fett og salt, og da søker vi gjerne mot humlerike øl. Du kan gå for en pale ale eller et klassisk juleøl. Belgisk dubbel eller trippel kan også være helt topp. En av mine favoritter er «Nissemor» fra Haandbryggeriet. Bare navnet gir jo julestemning.

Pinnekjøtt: Her er det også fett og salt vi skal merke oss. Prøv for eksempel en belgisk dubbel, blonde, pale ale, brown ale eller norsk juleøl. 7 Fjells «Vinter» er laget for å matche pinnekjøttet perfekt, og har jo et navn som klinger godt i julen.

Kalkun: Et lyst og frisk øl som en pale ale eller hveteøl, vil fungere godt. Belgisk blonde og wit passer godt til det lyse kjøttet. Hornbeer sin «Julehule» kan også være en god match.

Torsk: Her ville jeg gått for et fruktig og friskt øl som blonde eller hveteøl. Kinns «Solsnu» (fransk gårdsøl) er et godt alternativ, og så pynter flaskene opp med morsomme juleetiketter.

 

Hvorfor burde flere kvinner interessere seg for øl?

Øl har et større smaksunivers en vin, og det er så mange gode smaksopplevelser som venter dem som ennå ikke har drukket stort annet enn pils. Øl-smaking er morsomt! Det å brygge godt øl er noe norske kvinner har kunnet opp gjennom tidene. Oppskriftene gikk i arv fra mor til datter, men da bryggeriene tok over gikk kunnskapen i glemmeboka. Nå er det gøy å se at så mange kvinner (og menn) tar håndverket tilbake igjen.

 

Tre egne favoritt dokumentarbøker som du vil anbefale videre?

Nilen. historiens elv av Terje Tvedt. Her reiser vi på verdens lengste elv fra utløpet ved Middelhavet til kildene i hjertet av Afrika. Tvedt forteller om Nilens store økonomiske, politiske og mytiske betydning på en måte som aldri blir kjedelig.

Drømmen om den engelske landsbygda av Anne-Lise Mørch von der Fehr. Perfekt for folk som vil oppleve et England «off the beaten track». Her ligger det perler på rekke og rad, og boka er en perfekt guide.

Øl med kniv og gaffel av Sigrid Strætkvern. Kokebok som er et must for alle som er glad i å lage mat. Sigrid er suveren når hun bruker øl som krydder i mat, og også når hun foreslår øl som passer til rettene.

 

 

 

Hovedfoto: Vigmostad & Bjørke forlag