Dahl og Skaranger nominert til Nordisk råds litteraturpris

I dag ble det offentliggjort at Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2024.

Dahl er nominert for romanen Fars rygg og Skaranger er nominert for romanen Jeg plystrer i den mørke vinden. Vinneren offentliggjøres i forbindelse med Nordisk råds sesjon i Reykjavík høsten 2024.

Niels Fredrik Dahls Fars rygg utkom i oktober 2023 til strålende kritikker og terningkast 6 i både NRK og Dagbladet. «En fortelling breddfull av lengsel etter å nå de nærmeste, og pur eleganse på alle nivåer», het det i Dagbladets kåring av årets beste bøker. Allerede før utgivelsen ble rettighetene solgt til danske Gyldendal. Boken skal også utkomme på det svenske forlaget Natur & Kultur.

Utdrag fra juryens begrunnelse:

«Fars rygg er en rik og gripende roman. Nettopp ved sin uro, sin vilje til å belyse og forstå historien gjennom veven av egne, singulære og skjøre erfaringer og de felles, nærmest overveldende tildragelsene i den verden vi alle forholder oss til. Slik slipper Dahl også leseren inn i en åpen og mangslungen fortelling som er befridd fra en bestemt litterær metode, men som heller har valgt å la den narrative fremstillingen finne sin egen innfløkte vei gjennom det livet og de menneskelige betingelser romanen avdekker med sorg og sympati, til den lukkes, ‘til far bare er som en lysflekk mot netthinnen’.»

Maria Navarro Skarangers Jeg plystrer i den mørke vinden utkom i fjor høst til svært gode skussmål. I Dagens Næringsliv ble boken utropt til en av årets tre beste romaner. Skaranger er også nominert til Kritikerprisen og Lytternes romanpris 2023. Rettighetene til Jeg plystrer i den mørke vinden er så langt solgt til fem land.

Utdrag fra juryens begrunnelse:

«Heilt sidan ho debuterte med romanen Alle utlendinger har lukka gardiner i 2015, har Maria Navarro Skaranger vore ein forfattar som har overraska og imponert. Med årets bok, Jeg plystrer i den mørke vinden, har ho gjort det enkelt å skrive sin aller beste roman. Ja, dette er enda ein norsk roman frå drabantbyen, men Skaranger skriv så originalt og presist at det kjennes ut som noko heilt nytt. Romanen er både sår og komisk, og ber i seg eit mektig raseri i skildringa av strukturell fattigdom … Jeg plystrer i den mørke vinden er ei bok som verkeleg imponerer, for den seier noko viktig om både romankunsten og det norske samfunnet».

Les mer om prisen og de øvrige nominerte her: https://www.norden.org/no/news/her-er-de-nominerte-til-nordisk-rads-litteraturpris-2024