– Good Morning America ville ha meg på første fly, med boken, men slikt hadde jeg ikke tid til, forteller May Grethe Lerum (bildet). Det ble atskillig rabalder da hun «ødela» verdenslanseringen av «Det tapte symbol» i 2009.
I dag er det klart for verdenslansering av Dan Browns nye roman Opprinnelse. Bølgene vil garantert ikke gå like høyt her hjemme, som da VG anmeldte Brown-thrilleren Det tapte symbol tre dager før den skulle verdenslanseres i 2009. Anmeldelsen var signert May Grethe Lerum, som nå anmelder bøker for BOK365.
Truet med advokater
Det fikk Dan Brown, eller rettere sagt forlaget hans, til å se rødt.
– Denne lanseringen er så stor og spesiell. Vi har fulgt alle mulige prinsipper om konfidensialitet, gjort alt som står i vår makt for å holde denne fristen, sa kommunikasjonssjef Alison Barrow i Random House UK til Dagens Næringsliv og meldte at de ville sende sine advokater på VG.
Faksimile fra Dagbladet.no.
Det var en trussel VGs Rampelys-sjef Svein-Arne Haavik og anmelder Lerum tok med den største ro:
– Å bryte en sperrefrist er ikke straffbart, spesielt ikke når man ikke har noen avtale. Men det var viktig for meg å fortelle at jeg ikke hadde fått boken fra det norske forlaget, Bazar, for de ble selvsagt mistenkt. Kilden vil jeg ellers ikke røpe noe om.
Stor medieoppmerksomhet
Anmeldelsen, som for øvrig med en femmer på VG-terningen, gikk slett ikke upåaktet hen i utenlandske medier:
– Good Morning America ville ha meg på første fly, med boken. Slikt hadde jeg selvsagt ikke tid til. Jeg jobbet meg gjennom mange nattetimer også, og lot en i familien være telefonvakt. Da jeg hadde levert, så jeg alle mailer og meldinger. Og så kom jo alle forespørslene fra norsk media, så klart.
Budt 100 000
– Du fikk et bud på 100 000 for boka. Tror du tilbudet var seriøst ment?
– Det begynte etter at jeg postet eksempler på setninger og gjenga nøyaktig sidetall på verdens største fan-nettsted for Dan Brown. De fleste trodde jeg tøysa, men etterhvert ble mange overbevist om at en liten fille-avis i et lite filleland faktisk hadde fått tak i boken. Jeg sendte dem bilde, sier May Grethe Lerum. – Da kom det to tilbud om å «selge» boken. Det ene krevde at jeg scannet inn alle sidene og sendte, og jeg mistenker at det kom fra konkurrerende forlag eller noen som ville legge teksten ut på nett. Jeg er ganske sikker på at tilbudet var seriøst. De ringte meg også.
– Din holdning til sperrefrister i dag?
– Den er den samme nå som den var da: Å gå med på sperrefrister for omtale av superkommersielle produkter er ikke OK. Journalister skal ikke være styrt av forlagenes PR-avdeling, eller som «mikrofonstativer» når en forfatter eller musiker lanserer nye verk, sier Lerum. -I dette tilfellet bidrog jeg aktivt til å skaffe boken. Jeg må innrømme at det var tilfredsstillende å kunne gi det enorme lanseringsapparatet bak Dan Brown et stikk, de bruker enormt mye penger på å hausse opp en lansering. Bøkene ble lagret i bevoktede containere.
Washington Post-tjuvstart
Denne gangen ser det ut til å være Ron Charles i Washington Post som tar den gamle Lerum-rollen som «boktyv» og sperrefrist-forbryter. Ron Charles tjuvstartet allerede søndag med en anmeldelse hvor det skinner igjennom at han verken er overbegeistret for denne eller tidligere Dan Brown-romaner – for å si det forsiktig. «Dan Brown er tilbake men nok en thriller, så idiotisk at du kan føle hvordan IQen din formelig flasser av. Alle de utbrukte elementene fra hans tidligere bøker er halt ut nok en gang … Brown har kanskje ikke klart å oppdage en hemmelighet som truer troen på menneskeheten, men han har suksessfullt klart å fange alle klisjeer i hele verden.»
Hva May Grethe Lerum mener om Dan Browns nye thriller Opprinnelse kan du lese på BOK365 senere denne uka.