Børster støv av klassiske krimgåter

Nils Nordberg og Bokvennen forlag satser stort på klassisk krim.

Hundre klassiske krimbøker på ti år. Alle plukket ut, og med innledning av Nils Nordberg. Og i tillegg Conan Doyles samlede Sherlock Holmes-bøker i ny utgave. Det er Bokvennens nyeste prosjekt.

 

 

dødsklokker
Nytt krimbibliotek. Design: @espenart

Til å være pensjonist har han ganske travle dager, Nils Nordberg.

– Jeg får prøve å holde ut til de hundre bøkene er ute om ti år. Da er jeg 82, så det er jo noe å strekke seg etter, sier redaktøren til BOK365.

Det er Bokvennen som satser krim denne gangen. De fire første bøkene i serien Bokvennens kriminalbibliotek lanseres i slutten av denne uken, og forlaget går hardt ut med Sherlock Holmes-historien En studie i rødt, Patricia Highsmiths Billett til helvete, Dorothy L. Sayers’ Dødsklokkene og Stein Rivertons Jernvognen.

Alle er klassikere og passer ifølge redaktøren bra til å åpne serien. I forbindelse med lanseringen kommer forlaget også med novellesamlingen Sorte hull, med 13 noveller av flere av tidenes største krimforfattere.

 

 

Ny Holmes-serie også 

Samtidig med Kriminalbiblioteket kommer altså forlaget også med en ny Sherlock Holmes-serie.

– Hvorfor denne voldsomme satsingen på krim plutselig?

rødtholmes
Ny Holmes-serie. Cover: Christian Bloom

– Dette er en del av den nye profilen til Bokvennen, sier markedsjef, redaktør og oversetter i Bokvennen-forlagene Kristina Quintano til BOK365. – Fra å være et forlag med smalere titler jobber vi nå for å skape en bredere plattform. Både Kriminalbiblioteket og Holmes-serien er et resultat av det.

– Men dette har jo vært gjort før. Gyldendals svarte serie for noen tiår siden er jo for eksempel legendarisk. Flere andre forlag har også gjort dette. Er det behov for enda et nytt krimbibliotek?

– Absolutt, smiler Kristina Quintano. – For det første er det selveste Nils Nordberg som er redaktør og presenterer bøkene. For det andre har vi, eller han da, valgt ut de viktigste bøkene i krimhistorien. Ikke nødvendigvis de beste, med de viktigste. Det er nesten to hundre års krimhistorie som fortelles i Kriminalbiblioteket.

 

 

Kjente og ukjente

Nils Nordberg presenterer serien selv på denne måten:

«Kriminalbiblioteket vil ikke bare inneholde de mest kjente bøkene av de mest kjente forfatterne, fra Edgar Allan Poe til Agatha Christie til John Dickson Carr til Patricia Highsmith, fra Dashiell Hammett til James M. Cain til Jim Thompson. Her vil det komme bøker av forfattere som i dag er mindre kjente, ja, kanskje glemt av alle andre enn spesialistene, og bøker som aldri har vært utgitt i Norge. En vet kanskje om Alfred Hitchcocks film «The Lodger», men hvem kjenner boken, den første romanen basert på Jack the Ripper-saken? Og en vil møte navn som ikke forbindes med krim, som Anton Tsjekhov, Friedrich Dürrenmatt og Robert Louis Stevenson. Her vil det komme sentrale bidrag til krimlitteraturen av forfattere som E.W. Hornung, Friedrich Glauser og Josephine Tey – hørt om dem?

I tid vil biblioteket spenne fra 1820-tallet og Maurits Hansen (Mordet paa Maskinbygger Roolfsen er verdens første kriminalroman!), til slutten av forrige århundre. De fleste av forfatterne er, naturlig nok, fra det engelskspråklige området, men Norden – ikke minst Norge – og det øvrige Europa blir også sterkt representert.»

 

DSC01802
Redaktør: Nils Nordberg

 

 

Kokain og intelligens

Nordberg er sentral i begge de nye seriene som begge åpner med en klassisk Holmes-historie. Men hva er det egentlig med denne ikoniske privatdetektiven som injiserer kokain og som observerer og resonnerer? Som er lynende intelligent, men som ikke vet at jorden går rundt solen, siden det for ham er fullstendig unyttig lærdom? Hva er det som fortsetter å fascinere en durkdreven ekspert som har lest alle fortellingene til Conan Doyle mange ganger og også sett de fleste adaptasjoner for film og fjernsyn?

– Jeg har denne vedvarende fascinasjonen for dette mennesket som i kraft av sin evne til å tenke kan løse tilværelsens gåter, sier Nils Nordberg tl BOK365, og legger til: – Og som kan gjøre det hele forståelig. Dessuten har han en utrolig stayerevne. Andre kommer og går, men Holmes består – snart 130 år etter at han så dagens lys.

Hva var det som gjorde at han fikk den posisjonen han fikk den gangen?

Jeg tror det var det at han for sin tid var en moderne figur, han representerte det store fremskrittet. Privatdetektiven som tenkte. Og som tok moderne midler i bruk i etterforskningen. Og han gjør jo det samme i de nye TV-seriene som foregår i vår tid, sier Nordberg.

 

 

Dobbelstudie i rødt

holmes-rødtNils Nordberg er ikke bare Norges fremste krimekspert, han er også internasjonalt anerkjent som en av de fremste Sherlock Holmes-kjennerne. Og Bokvennen smir mens jernet er varmt. De kjører like godt Conan Doyles samlede Holmes-bøker i en ny serie samtidig. Men blir ikke folk forvirret når Holmes-boken En studie i rødt lanseres samtidig i to ulike serier med samme innhold men med ulikt cover?

– Jeg tror ikke det, sier Quintano. – Vi holder de to seriene atskilt. Vi var nesten nødt til å ha med en Sherlock Holmes-bok i første runde i Kriminalbiblioteket. Det er jo en liten Sherlock-feber ute i verden og vi ønsket å kombinere Nordbergs kunnskap med den interessen som er.

Sherlock-serien har omslag av Christian Bloom og inni er det originalillustrasjoner fra de første utgivelsene. Den består av ni bøker og skal etter planen komme med én bok til påske og to til høsten gjennom tre år.

 

Kriminalbibliotekets omslag blir i sort og gull og er designet av Espen Terjesen. De første bøkene lanseres fredag 6. mars.