Booker-pris til Siri Hustvedt?

Siri Hustvedt er en av de 13 utvalgte til årets Booker-pris.

Man Booker Prize har opp gjennom årene vært en av de viktigste prisene i litteratur-verdenen. I år vil prestisjen og æren kunne bli enda større.

Tradisjonelt har Booker-prisen vært bokverdenens svar på cricket-VM: Kun forfattere fra Det britiske samveldet, Irland og Zimbabwe har kunnet få den. Fra og med i år gjøres prisen uavhengig av nasjonalitet: all skjønnlitteratur utgitt på engelsk kan nomineres, forutsatt at boken også blir publisert i Storbritannia.

 

Med Hustvedt – uten Tartt

Siri Hustvedts The Blazing World er en av de 13 utvalgte på langlisten som nå er offentliggjort. Disse vil bli kuttet ned til en short list, som er klar tirsdag 9. september. Den endelige vinneren offentliggjøres tirsdag 14. oktober.

Som vanlig går diskusjonen friskt, og da like mye om hvem som ikke er nominert som om hvem som faktisk er det. Blant årets «mest savnede» er Donna Tartt (The Goldfinch) og Ian McEwan (The Children Act) blant gjengangerne.

 

Tidenes yngste

Prisvinneren får 50 000 pund. I tillegg får hver av de shortlistede forfatterne 2500 pund og en spesialinnbundet utgave av den aktuelle boken.154 bøker ble påmeldt til årets Booker-pris, hvorav 44 er kommet til som følge av de nye reglene med utvidet geografisk nedslagsfelt.

I fjor vant 28 år gamle Eleanor Catton med den 832 sider tykke romanen The Luminaries. Dermed ble Catton tidenes yngste Booker-vinner, med tidenes tykkeste vinnerbok.

 

Her er langlisten til Man Booker Prize 2014:

David Mitchell:  The Bone Clocks

Howard Jacobson: J

Ali Smith: How to be Both

Neel Mukherjee: The Lives of Others

David Nicholls: Us

Paul Kingsnorth: The Wake

Joshua Ferris: To Rise Again at a Decent Hour

Karen Joy Fowler: We Are All Completely Beside Ourselves

Siri Hustvedt: The Blazing World

Richard Powers: Orfeo

Richard Flanagan: The Narrow Road to the Deep North

Joseph O’Neill: The Dog

Niall Williams: History of the Rain

 

(Foto: Siri Hustvedt under åpningen av Litteraturhuset i Bergen)