Bonnier nedbemanner

Forlagssjef Alexander Henriksen (foto: Jarli&Jordan)

– Det ville være uansvarlig å ikke gjøre justeringer. De grepene vi tar nå, er med på å trygge resten av forlaget, sier forlagssjef Alexander Even Henriksen.

– Omsetningen til Bonnier går veldig bra, og vi tar markedsandeler. Men det er blitt veldig mye dyrere å drive forleggeri, og vanskeligere å få en akseptabel bunnlinje, sier forlagssjef i Bonnier Norsk Forlag, Alexander Even Henriksen.

Henriksen sier det er tre faktorer som har ført til at de nå må nedbemanne.

– Først har vi den svake kronekursen. Alle produksjonskostnader har gått opp, noen av dem har økt med hele 50 prosent, og det skviser marginene. For det andre har lønnskostnadene gått opp grunnet inflasjon og lønnsjusteringer, og vi klarer ikke ta igjen disse økte kostnadene med økte bokpriser. Den tredje faktoren handler om strømmetjenestene. De har blitt veldig mye mer selektive, og prioriterer vertikalt med bokloven i hånden. Dette går spesielt hardt utover barnebøker.

Henriksen sier de ser på alle områder hvor de kan ta ned personalkostnader, ikke bare i barnebokredaksjonen. Han vet ennå ikke hvor mange årsverk som eventuelt må kuttes, og vil ikke kommentere hvorvidt dette løses ved frivillige sluttpakker. Han håper å være i mål med nedbemanningen før 1. juli.

– Med så kraftig endrede rammevilkår, ville det vært uansvarlig å ikke gjøre justeringer. De grepene vi tar nå, er med på å trygge resten av forlaget, sier Henriksen.