Bonnier: – Mye vil skje nå

Teamer opp: Petter Stordalen, Alexander Henriksen og Håkan Rudels. (Foto: Camilla Andersson)

Milliarden som Egmont har betalt for Bonniers aksjer i Cappelen Damm, vil ikke bli stående urørt, forsikrer Bonnier-sjef Håkan Rudels.

I et intervju med vårt svenske søstermedia, Svensk Bokhandel, forsikrer Bonnier-sjefen, Håkan Rudels at den innkomne kapitalen vil bli brukt som innsatsfaktor for nye satsinger:

Håkan Rudels (foto: Klara Leo)

– Vi forlater ikke Norge med salget, tvert om. Mye vil skje rundt Bonnier i bok-Norge framover. Vår ambisjon i Norge er høy. Delvis handler dette om å fortsette å bygge Strawberry, et moderne forlagshus og som skal vokse fort, uttaler blant annet Rudels i intervjuet.

Strawberry vil bli styrket

Strawberry-forlegger Jonas Forsang har, naturlig nok, ikke fått justert strategiplanene dagen etter rekordhandelen:

– Jeg kan ikke uttale meg på vegne av Bonnier, men det ligger i kortene at satsingen på Strawberry Publishing akkurat gikk opp noen hakk. Vi er nå deres fokus og ene forlagssatsing i Norge.

Administrerende direktør i Strawberry Publishing, Alexander Henriksen, støtter opp:

– Det blir nå langt lettere å navigere. Ambisjonsnivået til Bonnier i Norge ligger meget høyt.

Forfatterfokus

— Strawberry har fra begynnelsen av vært forfatternes forlag, det er vårt DNA, sier Forsang.

Forlegger Jonas Forsang. Foto: Pilar

I alt pengesnakket finner han det betimelig å understreke forlagets fokus på forfatterne.

– Strawberry er et rendyrket bokforlag og kommer til å ha fullt fokus på kjernevirksomheten vår og det som er selve bærebjelken i økosystemet: de som skriver bøkene. Vi ønsker bedre vilkår til forfatterne, og en modernisering av bokbransjen, samtidig som vi fortsetter å støtte oppunder de viktigste pilarene, nemlig normalkontrakten og fastprisen, sier Forsang, og legger til:

— Bonniers langsiktighet gir oss muligheten til å satse enda tyngre på litteraturen og bygge forfatterskap fra grunnen av, bygge en bredere portefølje og så skal vi fortsette å tiltrekke oss forfattere, slik vi har gjort fra start.

En bråkete bransje?

I intervjuet med Svensk Bokhandel får Håkan Rudels også spørsmål om ikke det er slik at det er mye bråk som nå karakteriserer den norske bokbransjen?

Til dette svarer Rudels avvæpnende. Han synes ikke det er unaturlig mye bråk som preger bransjen. Snarere mener han at den norske bokbransjen er utrolig regulert, formelt som uformelt:

— Det som nå blir spennende er at vi vil utfordre disse strukturene og bli noe av en utfordrer. Det er ikke det samme som «bråk», men noe mer bråk behøver den norske bransjen.

Rudels bekrefter videre langt på vei at vi kan forvente etableringen av en ny norsk. strømmetjeneste. På spørsmål om det nå blir lettere for Bonnier å etablere Bookbeat i Norge, svarer Håkan Rudels:

— Det hadde latt seg gjør tidligere, men nå er det mer sannsynlig.

 

Les også: – En fair pris