Boksalget ned i oktober

Etter tre strake måneder med vekst kom fartshumpen: Boksalget i oktober var nesten 7 prosent lavere enn i samme måned i fjor.

Oversatt skjønnlitteratur henter seg inn noe, men fremdeles ligger tallene 25 prosent under fjoråret, viser månedens ferske statistikk.

 

I tre strake måneder har man kunnet glede seg over sterke tall ut fra bokdistributørene, men i oktober snudde pila: Omsetningen i allmenbokmarkedet landet 7 prosent lavere enn fjoråret.

 

Ned 1,9 prosent

Allmenboksalget – det som i bokbransjen kategoriseres som bokgruppene 3 pluss 4 (skjønnlitteratur og sakprosa for voksne og barn) og 5 (billigbok/pocket), samt 9 (underholdningslitteratur for massemarkedet) – er så langt i år ned fra 899 mill. i 2013 til 882 mill. kr i årets september måned. Det tilsvarer en nedgang på 1,9 prosent.

 

«Problembarn» skjerper seg

Årets «problembarn» så langt skjerper seg også gradvis. I første halvår lå den oversatte skjønnlitteraturen rundt 50 prosent bak fjoråret. Etter noen positive måneder, godt hjulpet av Jojo Moyes, er dette er gradvis kappet inn til en nedgang på 25,5 prosent. Det er likevel et betydelig milliontap for en av de største enkeltkategoriene, med en nedgang fra 147 mill. så langt i fjor til 109 mill. kr i år.

 

E-bok opp

E-boksalget er opp 23,6 prosent så langt i år, men utgjør kun 1,7 prosent av allmenbokomsetningen.

Merk at Forleggerforeningens salgsstatistikk måler salg fra de store distributørene (Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Fagbokforlaget og Digitalbok) og ut til butikk, og ikke salg over disk.

 

 

Størst økning så langt i år:

Norsk sakprosa for barn: + 29,0 prosent

Norsk skjønnlitteratur for barn: + 11,2 prosent

Billigbøker (pocket): + 8,0 prosent

 

Størst nedgang:

Oversatt skjønnlitteratur for voksne: –25,5 prosent

Oversatt sakprosa for voksne: –10,8 prosent

Norsk skjønnlitteratur for voksne: –1,9 prosent

 

(Omsetning fra distributør ut til forhandler i årets ti første måneder, målt mot samme periode i fjor. Kun allmenbok-kategorier er med i oversikten. Kilde: Forleggerforeningen)