Bokhandlerprisen til Lars Mytting

Lars Mytting er én av forfatterne som kommer med bok på Gyldendal denne høsten. (Foto: Christian Elgvin)

Bokhandlerprisen 2014 gikk i dag til Lars Mytting for romanen «Svøm med dem som drukner»: –Jeg er glad og beveget, jeg er julekveldsglad, sier Mytting.

Nå får Lars Myttings tre engelske biler, hans gamle 650 parallelltwin, motorsag-samling og jordfresere selskap av Bokhandlerprisen hjemme i Østerdalen.

Svøm med dem som drukner (Gyldendal) er tittelen på Lars Myttings vinnerroman, en storslått familiehistorie som utspiller seg med de store dramatiske hendelsene i Europa på 1900-tallet som bakteppe.

 

–Om det store, og det lille

–Det er en bok som handler om det store, og det lille. Litteratur har den egenskapen at den kan ta oss med i tid og rom. Det er utvilsomt en av de bøkene som kommer til å bli mest lest det kommende året, sa kulturminister Thorhild Widvey, da hun delte ut prisen på Litteraturhuset i Oslo. –Lars Mytting er en forfatter som kombinerer bred kunnskap med et blikk for de fine nyansene i menneskelivet.

 

–Er julekveldsglad

–Jeg er glad og beveget, jeg er julekveldsglad, sa prisvinneren selv. Han sendte en stor verbal blomst til forlaget sitt: –En stor takk til Gyldendal. Alle sammen. Dere gir meg det beste hjem som en roman kan ha.

Lars Mytting sendte også en stor takk til alle landets bokhandlere og sa Bokhandlerprisen «lukter som de gamle femøringene».

–Dette er en stor dag for Lars. Bokhandlerprisen er en stor pris, stemt frem av tusenvis av proffe boklesere som hver dag bidrar til at litteratur treffer, sa Gyldendals forlagssjef Einar Ibenholt.

 

Mye Mytting

Bokhandlernes tro og tvil kan fort være avgjørende i bokhøsten. Da vi rett etter sommeren ba sentrale kjedefolk om å komme med sine tips, var de hjertens enige om høstens store outsider:

–Høstens skjønnlitterære outsider? Lars Mytting, svarte markedssjef Berit Solberg Folden hos Tanum. –Det er en drivende god fortelling.

–Jeg heier på Mytting foreløpig, sa Helén Foss, leder i Fri Bokhandel.

–Høstens overraskelse tror vi kan bli Lars Mytting, sa Jon Georg Husby, sjef for kategori og innkjøp i ARK.

Les også: Hvem blir bokhøstens vinnere?

 

Prisen gir «salgsboost»?

Vanligvis går Bokhandlerprisen til en av høstens store bestselgere. Salgsmessig har Mytting så langt svømt ganske greit, uten å være i nærheten av de største kanonene. Men Gyldendal har tradisjon for å drive god Bokhandlerpris-valgkamp og begeistringen for Myttings siste roman har vært sterk der ute.

Bokhandlerprisen betyr normalt en enorm «salgsboost» for den heldige vinneren. Da blir det fort både doble og triple forsyninger under julegrana og mye bytting av Mytting i romjula.

Skulle Hel ved-Mytting også bli romanbestselger-Mytting denne høsten, er det temmelig oppsiktsvekkende. Det hører til sjeldenhetene at en forfatter som har årets store sakprosa-selger, sitter med en av vinner-romanene bare tre år senere.

 

Svoem-med-dem-som-drukner Mytting-Lars_Foto-Christian-Elgvin

(Foto: Gyldendal Norsk Forlag)

 

 

Gammelt mysterium

Her er anslaget i Svøm med dem som drukner: «Høsten 1971 blir et kjærestepar funnet omkommet i Frankrike, på en avstengt, skogbevokst slagmark fra første verdenskrig. Deres tre år gamle sønn Edvard er sporløst forsvunnet. Fire dager senere dukker han opp på et helt annet sted i Frankrike.

Ingen vet hvor Edvard har vært, og han vokser opp på en fjellgård i Gudbrandsdalen sammen med sin tause bestefar. Hva gjorde foreldrene i det avstengte skogholtet, og var det en tilfeldighet at de tråkket på en gammel gassgranat fra krigens dager? Og hvem har, til bestefarens begravelse, sendt dem et praktstykke av en kiste, snekret i et treverk ingen har sett make til?»

 

Fra Shetland til Frankrikes skyttergraver

«Jeg begynte på romanen like etter at Vårofferet utkom i 2010, og arbeidet førte meg både til de ødeste partiene av Shetland (som er øde fra før), til restene av skyttergraver i Nord-Frankrike, og ikke minst tilbake til bygda Saksum i min fiktive Gudbrandsdal, hvor hovedpersonen Edvard vokser opp på gården Hirifjell, som rett nok ligger på baksida, men der hvor dalsida skråner nedover igjen, i ei slags solside på innsida av baksida,» skriver Lars Mytting på sin hjemmeside larsmytting.net.

 

«Medrivende roman»

Anmelderne har gjennomgående vært svært begeistret for romanen:

«Lars Mytting han har skrevet noe som sannsynligvis er årets mest medrivende roman,» mente Rune Hallheim i Aftenposten.

Svøm med dem som drukner er solgt for oversettelse til Danmark (Rosinante), Tyskland (Suhrkamp), Sverige (Wahlström & Widstrand) og er til vurdering hos forlag i et titalls andre land.

 

Sigurd Hoel først ut

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemning blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett utført av billedhugger Nils Aas.

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. I fjor gikk prisen til Cecilie Enger for Mors gaver.