- Jeg har alltid hatt lyst til å skrive en bok for barn, og i tillegg er jeg over gjennomsnittet glad i å rime. Så da kjentes det som en god idè å slå de to konseptene sammen, forteller ukens Barnebok-profil Pernille Sørensen.
Pernille Sørensen blir invitert inn i de fleste norske hjem hver fredag, og nå vil hun også være med på leggetiden.
Pernille Sørensen (f. 1977) er komiker og skuespiller, kjent fra blant annet Melonas, Side om side og Nytt på nytt. I 2016 ble hun kåret til «Årets morsomste» under Komiprisen, og nå kan hun også kalle seg barnebokforfatter.
Hun debuterer med diktsamlingen Tubaluba (Gyldendal)
Forfatter: Pernille Sørensen (39)
Aktuell med: Tubaluba
En bok med tullerim for barn , som handler om alt det viktigste i livet til tre-fire-fem-seks-syvåringen: Pinnesamlinger, støttehjul og godteribesettelse, barnehageforelskelse, karriereplaner og familielivet med hel-søstre og ste-fettere.
Hvorfor skrev du akkurat denne boken:
– Fordi jeg alltid har hatt lyst til å skrive en bok for barn, og i tillegg er jeg over gjennomsnittet glad i å rime. Så da kjentes det som en god idé å slå de to konseptene sammen.
Tre barnebok-favoritter:
Den uendelige historie av Michael Ende
Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe
Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren
Sjekk ut:
– David Nicholls. Fikk nettopp øynene opp for ham etter å ha lest One Day og A Question of Attraction. Jeg syns han skriver veldig morsomt og muntlig, på en sånn litt Nick Hornby-tørrvittig måte.
Hvordan jobber du?
– Jeg sitter hjemme på hjemmekontoret, det vil si i sofaen i stuen, med laptopen i fanget, starter skrivekontoret klokken ni om morgenen og ser hva som kommer ned på papiret. Noen dager er det masse, som kan brukes, andre dager er det masse som kan gå rett i søpla. Det viktigste er at man tvinger seg til å skrive noe. Så klarer man glimtvis og av og til å skille skitt fra kanel etter hvert som timene går.
Hvis illustratør: Din egen favorittillustrasjon?
– Tegningen av en gutt som har et monster under sengen. Jens Kristensen har en helt genial måte å få frem ansiktsuttrykk og struktur i tegningen på, man kan formelig føle vortene til monsteret gjennom papiret.
Hvilken bok gjorde størst inntrykk på deg som barn?
– Julias reise av Bente Lohne.
Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?
– Bestemor i Georgs magiske medisin. Bare noen få minutter så jeg kunne få oppleve hele krympeseansen hennes fra 8 meter høy til 3 cm på nært hold.
Og hvem ville du helst selv ha vært?
– Jeg er nok mest lik Nasse Nøff, på den måten at jeg engster meg lett på forhånd for nye ting, men jeg skulle selvsagt ønske at jeg var mer sånn Peter Pan. En som selvsikkert kaster seg ut av åpne vinduer uten fallskjerm, og bare satser på at det går greit.
Hva må en virkelig god barnebok inneholde?
– Smarte barn som gjør opprør mot de voksne eller mot en eller annen forferdelig fyrste. Og gjerne et gjenferd eller to.
På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?
– Eventyr med Potter. Bare fordi jeg tror Pippi hadde vært en litt for impulsiv unge å være sammen med på en liten båt i flere måneder i strekk.
(Foto: Gyldendal. Illustrasjon fra Tubaluba, Gyldendal, 2017)