Bokanmeldelse: I glansbildets skygge

Claudio Fava. Foto: Gursli Berg Forlag

Mens Argentina arrangerer fotball-VM forsvinner folk i Buenos Aires. Noen blir funnet drept, andre kommer aldri til rette. Romanen "Ti minutters stillhet" handler om en gjeng rugbyspillere som ofrer alt, også livet, i kampen mot diktaturet.

Ti minutters stillhet er en liten bok om å stå opp og ofre alt for det man tror på. Den er historien om rugbylaget fra bydelen Mar del Plata i Buenos Aires, Club la Plata, og dets spilleres kamp mot militærdiktaturet i Argentina for litt over førti år siden.

Året er 1978. Militærdiktaturet hersker med harde midler. Tusener av opposisjonelle forsvinner, mange kommer aldri til rette. Tortur, angiveri og drap står på dagsorden, og Argentina skal snart arrangere fotball-VM.

Men først må brysomme elementer bort. Som disse rugbyspillerne fra Mar del Plata.


Claudio Fava:
Ti minutters stillhet
Roman
Gursli Berg Forlag
156 sider
Oversatt fra italiensk av Tommy Watz

Der spiller Raul med siciliansk bestefar, der spiller kraftpluggen «Tyrkeren»
der er treneren «Mister» og den lange hengslete guttungen «Mono». Der er Otilio, Pablo, Santiago og alle de andre. Og felles for dem er at de ikke synes særlig om at Jorge Rafael Videla har utnevnt seg selv til president på livstid og nå luker bort alle opposisjonelle elementer for at landet skal fremstå som et glansbilde før fotball-VM.

Så en dag forsvinner Mono. De finner ham død. Drept. Og før avspark i neste kamp ber de dommeren om å få ett minutts stillhet til ære for Mono. Minuttet blir til to … til ti. Ti minutters stillhet.

Den stille protesten kommer de styrende for øre, og snart forsvinner enda en spiller fra Mar del Plata. Så enda en.

Den lille boken bygger på en sann historie fra Argentinas såkalte «skitne krig» på syttitallet, da titusener av opposisjonelle forsvant for aldri å komme til rette igjen. Mens fotball-VM ble gjennomført med argentinsk seier og diktator Videla på ærestribunen.

Det er en rystende beretning, skildret med lav stemme. Noe som antagelig gjør den enda sterkere.

Mannen bak romanen, italienske Claudio Fava, er journalist, forfatter og politiker. Han skriver for aviser, TV, film og teater, og har også skildret mafiaen på Sicilia på forskjellig vis, og funnet paralleller i historien om rugbylaget i Buenos Aires.

Romanen er oversatt fra italiensk av nylig avdøde Tommy Watz. Mye direkte tale, noen finstemte poetiske partier, tendenser til melodrama i beskrivelsen av forholdet mellom Raul og kjæresten, og en del rugby. Denne anmelder kan veldig mye om fotball og ingenting om rugby, men regner med at uttrykk, turneringer og spillets gang er ivaretatt på beste måte også i oversettelsen.

Ti minutters stillhet er en gripende bok om mot, vilje og store offer. Fra en ganske nær fortid vi nesten har glemt.

I etterordet er også et intervju med hovedpersonen Raul Barandiaràn. Også det er sterk lesning.

 

ATLE NIELSEN