Bluesens tøffeste damer

"Crazy Cryin' Blues" portretterer sentrale kvinner i bluesens historie. Snart kommer noen av dem til en festival nær oss.

I år kommer de tøffeste damene i bluesgata til Notodden: Shemekia Copeland, Beth Hart, Dana Fuchs, Nikki Hill, Rita Engedalen og Samantha Fish – og samtidig lanseres Crazy Cryin´ Blues – Tett på bluesens kvinner, en bok på 263 sider som portretterer sentrale blueskvinner i historien.

 

Bokens forfatter er Hilde Beate Lia, som tidligere har skrevet lærebøker i engelsk og som fattet interesse for bluesens kvinner da hun studerte tidlige bluestekster.

Dagens artister er også inspirert av disse tidlige tøffe og selvstendige blueskvinnene. Den rikt illustrerte boka skildrer artistenes livsvilkår, det samfunnet de levde i – et rasedelt Amerika – og deres formidling av glede, sorg, smerte og savn gjennom tekst og musikk. Boken er inndelt i årstall etter når kvinnene ble født.

 

IMG_6748 (1)
Forfatteren: Hilde Beate Lia

 

Legender 

Navnene er legender innen blues: Mamie Smith, Bessie Smith, Ma Rainey, Memphis Minnie – og Janis Joplin. Flere av den moderne tids bluesdøtre, Shemekia Copeland, Beth Hart og Dana Fuchs har også bidratt til boka – og kommer dessuten til å opptre på årets Notodden-festival 30.juli – 2.august.

«Historien om den svarte befolkningens kamp mot slaveriet, mot rasediskrimineringen og trakasseringen er en viktig del av USAs historie. De første blueskvinnene har en sentral plass i denne historien. Vanligvis har man gått til litteraturen og kvinnelige, svarte forfattere for å studere hvordan de svarte kvinnene levde. Men vi finner klare forskjeller på hvordan kvinnene har blitt framstilt i litteraturen og i bluesen, » skriver forfatteren i Crazy Cryin’ Blues. 

 

9788293039570

Styrte egne karrierer

– I bunnen ligger jo interessen for blues, sier Hilde Beate Lia som er fra Notodden og har alltid vært på bluesfestivalen. – Så har jeg alltid også vært interessert i kvinnekampen. Da jeg studerte engelsk, og deriblant temaet amerikansk kvinnehistorie, leste jeg om de første blueskvinnene og deres tekster. Jeg oppdaget at de første blueskvinnene på 1920-tallet var sterke, selvstendige kvinner som styrte sin egen karriere, ledet store orkestre og turneer. og dominerte bluesmusikken på den tida. De var forbilder for de svarte kvinnene i kampen for frigjøring. Dette synes jeg var interessant, og allerede i 2000 hadde jeg et foredrag om dette temaet på Notodden bluesfestival.

 

En skattekiste av anekdoter

Boka inneholder mange gripende og underholdende historier, skildringer av møter mellom  norske artister og amerikanske – og historier om en tankemåte som ikke fungerer i dag. Noen vil kanskje bli overrasket over skildringen av Elvis.

Kvinner i blues handler om damer som gjorde som de selv ville og ikke brydde seg om datidens moralregler. Billie Holiday, Etta James og Janis Joplin var store artister samtidig som de levde hardt.

Forfatterens researchreise i USA resulterte i spennende møter med artister så vel i New York, som i Chicago og Memphis, og boken er blitt en skattekiste av anekdoter.

 

Også norske artister

De mest sentrale norske kvinnelige bluesartistene, som Kristin Berglund og Rita Engedalen, er også omtalt, og det gis en oversikt over norske kvinnelige bluesutøvere. Rita Engedalen, som har gått en støvete vei fra Jondalen og Notodden, der hun starta «Damer i Blues», er for øvrig en norsk artist som benytter enhver anledning til å hylle bluesens forbilder.

Boka Crazy Cryin´Blues blir utgitt på Falck forlag og lanseres  under bluesfestivalen på Notodden denne uken.