Duket for mord

Det er duket for bloddryppende mord, bestialiteter og utspekulert hevn, når Krimfestestivalen inntar hovedstaden de neste tre dagene.

Johan Theorin, Jens Lapidus og Orange is the new black-forfatter Piper Kerman er bare tre av 52 profilerte krimforfattere på programmet. I år som i fjor legger man opp til en ambisiøs festival, med i alt 50 arrangementer på åtte scener.

– Vi har et godt program i år og håper å få et sted mellom 7000 og 10 000 innenfor dørene i løpet av disse dagene, sier festivalgeneral Knut Gørvell til BOK365.

 

«Kjerring mot strømmen»

Han vil særlig fremheve årets nyskapning: For første gang presenterer man en Festivalforfatter. Vår glitrende psykologiske mester og stilist Karin Fossum er første kvinne ut. Nettopp det er et poeng for Gørvell:

– I fjor var 94 prosent av norske krimforfattere menn, kun seks prosent kvinner! Det er trist. Derfor er jeg veldig glad for at Krimfestivalen har valgt Karin Fossum til å være årets festivalforfatter.

Krimfestivalen byr også på et vorspiel til mer heder og ære: på åpningsdagen blir også årets nominerte til Rivertonprisen forkynt.

Torsdag kveld er det duket for urpremiere på Gunnar Staalesens mini-krimfarse Døden går til scenen, på Centralteatret.

 

Fengslende suksess

Når vi snakker krim, er det vanskelig å komme utenom svenskene. Det gjør vi heller ikke her. Johan Theorin, Jens Lapidus, Viveca Sten og Mons Kallentoft kommer. Plakat-headliner Leif GW Persson måtte dessverre kaste inn håndkleet. Kriminologi-professorens vonde hofte tillot ikke norgesutflukt denne gang.

 

Orange

 

Av de mer langreiste, er det nok mange som har haket av for Piper Kerman i programmet. Forfatteren havnet i kvinnefengsel på grunn av en ungdomssynd. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe: Kerman fikk en brakdebut med sin litterære memoarbok Orange is the new black, som deretter er blitt en verdensomspennende TV-suksess. Også her hjemme har mange fått med seg serien via Netflix.

 

«Compact Games»

De største forfatterstjernene får travle dager, og fansen får muligheten til å møte en og samme forfattere i varierende selskap, omgivelser og tematikk.

-Vi satser på «Compact Games». Det er kjapp gangavstand mellom scenene og lett å få med seg det meste, for de som har lyst til det, sier Gørvell.  Alt utspiller seg i Akersgata eller kun et steinkast unna – med Eldorado, Tanum og Norli som de lengste steinkastene.

Programmet finner du her.

 

Illustrasjon: Tom Kristensen er en av forfatterne du kan møte under Krimfestivalen. Omslagsutsnitt fra hans roman Dragen (Aschehoug).