Jaffery er ny kulturminister

Lubna Boby Jaffery (Foto: Stortinget)

Det var et spennende og egentlig ganske enkelt valg, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om utnevnelsen av Lubna Jaffery som ny kulturminister.

– Det er en stor glede under disse omstendigheter å ønske velkommen Lubna som statsråd, sa Støre på en pressekonferanse onsdag.

Han fortalte at Jaffery egentlig var på vei til Danmark for å delta på Roskilde-festivalen, men hun måtte altså droppe disse planene for å bli medlem av regjeringen.

– Jeg har sett hvordan du brenner for hverdagen til de vi skal jobbe for, sa Støre.

Han viste til Jafferys lange fartstid i politikken.

– Lubna kjenner sektoren godt og kommer til å fortsette arbeidet Anette satte i gang, men vi kommer til å få en ny inngang til det, sa Støre.

Han takket også Anette Trettebergstuen for en viktig og solid innsats.

Bakgrunn fra kultursektoren

Jaffery sitter i dag på Stortinget som første nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen for Arbeiderpartiet. Der er hun fast møtende vararepresentant for arbeids- og sosialminister Marte Mjøs Persen.

43-åringen fra Bergen har en lang politisk CV å vise til. Hun satt som arbeids- og sosialbyråd i Bergen fra 2019 til 2021. Hun har også vært statssekretær i Kulturdepartementet og politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Jaffery var blant navnene som har blitt trukket fram etter at Anette Trettebergstuen varslet sin avgang. I tillegg til at hun kjenner Kulturdepartementet godt fra tiden som statssekretær, har Jaffery også bakgrunn fra flere verv innen kultursektoren. Blant annet har hun sittet i styret til Festspillene i Bergen og i Litteraturhuset i Bergen.

Jaffery er vokst opp på Flaktveit i Åsane i Bergen. Som ung hadde hun diverse verv i AUF, der hun til slutt ble medlem av sentralstyret. Etter dette var hun aktiv i lokalpolitikken, der hun satt i bystyret i Bergen og i Fjell kommune.

Medier: Kun ett bytte i regjeringen

En rekke politiske kommentatorer har pekt på Jaffery som det mest opplagte valget.

– Hun er en rutinert politiker, sitter på Stortinget og kontrollkomiteen. Hun er fra Vestlandet, som ikke er en ulempe. Hun har vært statssekretær i Kulturdepartementet og kjenner det godt. Hun kan gå greit inn i det og ta det fra dag én, sier TV2s politiske kommentator Aslak Eriksrud til Medier24.

Jafferys minoritetsbakgrunn er også en fordel, mener han.

– Hun tikker av på alle boksene, sier han.

Anette Trettebergstuen varslet fredag at hun trekker seg som kultur- og likestillingsminister etter å ha brutt habilitetsreglene. Hun vil formelt få avskjed i nåde av Kongen i statsråd onsdag.