Blir hun bokbloggernes favoritt?

Agnes Ravatn er i finaleheatet til Bokbloggerprisen

I dag offentliggjøres kortlistene til Bokbloggerprisen 2013. Agnes Ravatn, Herbjørg Wassmo, Ruth Lillegraven og Roy Jacobsen er fortsatt med i konkurransen om prisen, sammen med Siri Pettersen og Lisa Aisato. Prisen utdeles i september.

 

Bokbloggerprisen deles ut for første gang i år og føyer seg inn i en lang rekke allerede eksisterende bokpriser. Bokblogger Line Tidemann, som er en av initiativtakerne, synes det er på tide at også bokbloggerne får sette litt pris på forfatterne.

– Vi er så mange som driver med dette her at vi også synes vi må få sette litt pris på forfatterne våre, sier hun til BOK365. – Det finnes lignenede priser i andre land, som for eksempel Sverige, men vi er opptatt av at det bare er norske bøker som skal vurderes.

 

– Spennende liste

Bokbloggerprisen ble innstiftet 26. januar 2013 av komiteen bak det årlige Bokbloggertreffet. Ifølge komiteen var tanken å skape en pris som skulle engasjere bokbloggerne, og skape en bevissthet blant disse om å lese norsk litteratur. Bokbloggerprisen skal være uavhengig og skal ikke konkurrere med andre norske litteraturpriser.

linetidemannbloggerbeskåret
Line Tidemann, Foto: Rose-Marie Christiansen.

– Jeg synes vi har fått frem en veldig spennende kortliste, med bøker fra flere forlag, og vi synes det er morsomt at det er så stor bredde i utgivelsene som norske bokbloggere har nominert, forteller Line Tidemann.

 

Samlesing

Det skal være ca 150 bokbloggere i Norge, og de dekker et veldig spenn. Mange oppdaterer daglig, mens andre lar det gå lang tid mellom hver gang de ytrer seg. Noen skriver bare om utenlandske bøker eller spesielle sjangere. Ca en tredel av bloggerne er med på kåringen av bokbloggernes favoritt.

– Kriteriet for å få være med å stemme er at man har nominert minst én norsk bok til prisen. Nå har en komité kortet ned nominasjonene til en kortliste, som legges frem i dag, sier Line Tidemann, som står bak bloggen Lines bibliotek.

57 norske bokbloggere har vært med på å nominere 145 titler, fordelt på de to kategoriene. «Årets roman» og «Åpen klasse». Nå er de altså kortet ned til seks titler, som skal «samleses» i månedene fremover. Hver bok har fått hver sin måned og så leser bloggerne dem nøye frem til prisen deles ut under bokfestivalen i Oslo i september.

– Hva er prisen?

– Vi har ingen prispenger å rutte med, så vi har noen andre planer. Det blir noe bokbloggerrelatert, men akkurat hva vil jeg ikke si ennå, sier Line Tidemann.

 

Kortlisten

Årets roman:

Agnes Ravatn: Fugletribunalet (Samlaget)

Herbjørg Wassmo: Disse øyeblikk (Gyldendal)

Roy Jacobsen: De usynlige (Cappelen Damm)

 

Åpen klasse:

Lisa Aisato: Fugl (Cappelen Damm)

Ruth Lillegraven: Urd (Tiden)

Siri Pettersen: Odins barn (Gyldendal)