Har selv brukt autentiske personer

- Jeg lærte av det, sier Jon Michelet, som fikk bot da han brukte en navngitt politimann i roman.

Jon Michelet har frontet kritikken mot Jørgen Jægers bruk av tidligere statsminister Jens Stoltenberg i romanen Ridderkorset. Men Michelet er selv dømt for å ha brukt en autentisk person i sin bok Jernkorset fra 1976.

 

Jon Michelet er en av forfatterene som kritiserer Jørgen Jæger for å bruke Jens Stoltenberg som karakter i romanen Ridderkorset. I dagens VG lyser tittelen ”Mistenkt for drap i ny krimbok” mot deg på førstesiden, ledsaget av et bilde av tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Det har fått flere av Jægers forfatterkolleger til å reagere, blant dem Jon Michelet.

(Les mer om dette her)

 

Grumsete

Jørgen Jæger poengterer overfor BOK365 at det ikke er riktig at Stoltenberg mistenkes for drap i boken, han beskyldes for overgrep. Det er noe helt annet, jægerbokifølge Jæger.

– Er det ikke en forskjell på å være mistenkt for drap og beskyldt for overgrep, Michelet?

– Jo, men selv om det bare er snakk om beskyldninger, så er det alvorlige beskyldninger Stoltenberg utsettes for. Han beskyldes for å ha begått overgrep mot en ung innvandrerjente på en politisk ungdomsleir, og det er grumsete, sier Jon Michelet til BOK365. – Når man bruker autentiske personer må de være det du kan kalle ”true to character”, og det er ikke Stoltenberg i dette tilfellet, sier Michelet. – Stoltenberg er ikke sånn at han kunne ha gjort noe slikt.

 

Flere syndere

Jon Michelet fastholder derfor kritikken mot Jørgen Jæger, men understreker at det ikke bare er Jæger som synder.

– Jeg synes også det er ille når en helt som Herman Watzinger i filmen Kon-Tiki av ”dramaturgiske årsaker” tillegges en helt annen rolle enn han faktisk hadde. Det er en uting å bruke autentiske personer i romaner og filmer uten å vise respekt, sier Michelet.

– Men du har vel også brukt autentiske personer som er tillagt replikker og handlinger i dine bøker?

– Ja, men da har de vært nettopp true to character. I min siste bok Skytteren bruker jeg den senere generalsekretæren i FN, Trygve Lie, og lar ham komme om bord i et av Nortraships skip. Jeg tillegger ham også noen replikker, men ikke noe av det han sier er ting han ikke kunne ha sagt. Jeg gjør ham antagelig mer høvisk enn han egentlig var også.

Men i Jernkorset, Michelets roman om nazisme og nynazisme fra 1976, gikk han selv i fellen.

– Ja, jeg brukte en navngitt autentisk politimann og beskrev ham slik jeg mente han var. Jeg skrev det samme som Dagbladet hadde skrevet om ham, men både Gyldendal og jeg ble satt på tiltalebenken for forholdet. Vi mente vi hadde en god sak, men vi ble likevel dømt til bøter og til å stryke det som sto om politimannen i senere utgaver, hvilket også ble gjort. Det rare er at Dagbladet ikke ble straffeforfulgt. Dommeren mente at det som sto i aviser var forgjengelig, mens det som sto i en bok var for evigheten.

– Det var vel godt å høre for en forfatter?

– He he. Jeg fikk i hvert fall en lærepenge, sier Jon Michelet, som gjerne tar en debatt om hvor grensene for autensitet bør gå.