Bjørnsonprisen til Anyuru

Den svenske forfatteren Johannes Anyuru er tildelt Bjørnsonprisen 2018, som deles ut på Aulestad i september.

Den er Johannes Anyuru  som blir årets mottaker av Bjørnsonprisen. Den svenske forfatteren vilbli tildelt prisen på på Aulestad, Bjørnstjerne Bjørnsons hjem, lørdag 8. september.

Samtidslitteratur som korrektiv

Med hvilket språk skal samtidslitteraturen møte dagens utfordringer? Hvordan beskrive virkeligheten? Hvilket korrektiv til verden kan samtidslitteraturen utgjøre? Johannes Anyuru behandler disse problemstillingene gjennom hele sitt skjønnlitterære forfatterskap.

Fra debuten med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya i 2001, til tekstsamlingen Strömavbrottets barn fra 2018, har han etablert seg som den ledende forfatteren innen sin generasjon i Norden. Romanene En storm kom fra paradiset og De kommer til å drukne i sine mødres tårer er oversatt til norsk. Begge er oversatt av Håvard Syvertsen og utgitt på forlaget Press.

Poetiske visjoner

I bøkene til Johannes Anyuru står fiksjonen i direkte sammenheng med verden. Politikken står i uløselig i forhold til poesien. Til felles for utgivelsene er de poetiske visjonene som griper inn i vår egen virkelighet.

«Jeg tror ikke tiden er ei rett linje. Jeg tror ikke at denne historien, eller noen historier et menneske kan fortelle, har bare en begynnelse, men flere. Og ingenting slutter egentlig», står det å lese innledningsvis i romanen De kommer til å drukne i sine mødres tårer.

Styret i Bjørnstjerne Bjørnsonakademi tildeler Johannes Anyuru Bjørnsonprisen 2018 for sitt eminente forfatterskap: I likhet med Bjørnstjerne Bjørnson, er Anyuru en forfatter som kjemper for menneskeverd og mot politisk undertrykkelse i kraft av sine bøker.

Verdier på dagsorden

Blant tidligere vinnere av Bjørnsonprisen finner vi Yasar Kemal, Adonis, Edward Snowden, Kristin Solberg og Bruce Springsteen.

Bjørnsonprisen deles ut i forbindelse med årets Bjørnsonseminar under Aulestaddagen. Det er andre gang prisen deles ut på Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad i Follebu utenfor Lillehammer.

På Verditinget under Aulestaddagen 8. september presenterer landets første verdiundersøkelse blant barn av professor Halvor Fauske. Forfatter Ingar Sletten Kolloen vil samtale med politikere, skolefolk, forfattere og journalister om barns verdier og hva som påvirker dem. Her møter du stortingspolitiker Ketil Kjenseth, fylkesordfører Even Aleksander Hagen, skolesjef Trond Johnsen, forfatter Jørn Lier Horst og mange flere. Bjørnstjerne Bjørnson satte verdier på dagorden i en brytningstid for Norge. Aulestad skal fortsatt være et sted hvor verdidebatten videreføres.

 

Les også: Akademiens svenske Dobloug-vinnere

 

(Foto: Forlaget Press)