Bjørg Vik-prisen til Trygve Skaug

Trygve Skaug (foto: Åsmund Holien Mo)

For sitt forfatterskap og bruk av nye formidlingsformer går Bjørg Vik-prisen til forfatter og låtskriver Trygve Skaug.

Bjørg Vik-prisen skal tildeles «en norsk forfatter som gjennom enkeltverk eller forfatterskap viser originalitet, litterær kvalitet og nytenkning gjennom sin kortprosa, noveller eller lyrikk.»

I år har juryen valgt å tildele prisen til Trygve Skaug. Han er låtskriver, vokalist og poet – og Norges bestselgende lyrikere gjennom flere år. Han har gitt ut syv diktsamlinger og har over 190 000 følgere på Instagram, der diktene hans deles bredt.

«Har evnen til å nå ut»

Juryen har i år bestått av Ingrid Elisabeth Kåss, Erik Jensen, Frode Halvorsen, Astrid Borchgrevink-Lund og Per Erik Buchanan Andersen.

De skriver følgende i sin begrunnelse:

«I arbeidet med tildeling av Bjørg Vik prisen – Sparebanken Sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend, har juryen fokusert på er det poesi og formidling.

Årets prisvinner har evnen til å nå ut, treffe og gi litterære opplevelser for mange med sine dikt. Ved bruk av nye formidlingskanaler som instagram og andre sosiale medier, har prisvinneren fått nye generasjoner til å lese poesi.

Med syv diktsamlinger og fire soloalbum har årets vinner av Bjørg Vik-prisen skapt lyriske bilder som publikum kjenner seg igjen i. Diktene er forståelige, de er ofte korte, og har et lekent språk.

Hoveddelen av prisvinnerens poesi henvender seg i du-form, en uttrykksmåte som ofte skaper egne assosiasjoner og subjektive tolkninger hos leseren. Diktene oppleves nære, ekte og inkluderende.

Forfatteren skriver om det hverdagslige og gjenkjennbare, men berører også viktige samfunnstemaer. Han bruker bevisst et moderne språk med populærkulturelle referanser, og treffer tidsånden med mange av sine dikt.

Prisvinneren har eksperimentert med forskjellige formidlingsmetoder, og har med stemme og musikk skapt en friskhet og moderne tone i poesien som litterært uttrykk. Årets prisvinner kan trygt kalles en poesi-komet.»

Deles ut i september

Årets pris vil bli tildelt vinneren under Porsgrunn litteraturfestival Bjørg vik-dagene, lørdag 18. September 2021. Prisen er på 30.000,-.

Tidligere vinnere av prisen er Vidar Kvalshaug (2020), Anne Grete Preus (2019), Lars Saabye Christensen (2018), Frode Grytten (2017), Eldrid Lunden (2016) og Ingvild H. Rishøi (2015).