Berger Maja bokåret?

Ved utgangen av mai var det dødt løp mellom bokåret så langt og fjoråret. En laber juni sendte første halvår i minus. Kan høstutgivelser fra Maja Lunde (bildet), Herbjørg Wassmo, Jørn Lier Horst, Marte Michelet og andre forfatterprofiler bidra til å ta igjen det tapte?

Denne uka og den neste vender de fleste av bokbransjens tapre krigere hjem fra ferie. Skjønt ferie og ferie: Ut fra svarene fra BOK365s sommergjester å dømme, er det mange som har brukt sommerukene til en siste finpuss på ymse manus. Forhåpentligvis til glede for mange boklesere senere i høst.

Ved utgangen av mai var det så dødt løp med fjoråret som det er mulig å komme, hvis vi ser på omsetningen ut fra distribusjonssentralene. Allmennbokomsetningen var opp en promille, den totale bokomsetningen var ned en promille. Men en ørliten juni-kollaps har bragt den akkumulerte allmennbokomsetningen 1,2 prosent bak fjoråret og altså en handicap-start ved inngangen til bokhøsten.

 

JO NESBØ – her på Tørst-lansering med Rainmakers – bidrar til å dempe 2016-fallet.

 

En smule foruroligende er det at det er dropp i omsetningen i sju av de ni tradisjonelle bokgruppe 3-5-kategoriene. Jo Nesbøs nyeste Harry Hole-roman (Tørst, Aschehoug) bidrar sterkt til at omsetningen av norsk skjønnlitteratur er nær fordoblet fra fjoråret, og bidrar dermed også til å dempe fallet i totalomsetningen.

Bokhandlerkjedene vurderer både den norske skjønnlitterære og den norske sakprosahøsten som sterke. I tillegg skal både Dan Brown og Elena Ferrante ut med nye romanutgivelser.

 

Bokomsetningen i første halvår 2017:

(utvikling ift samme periode 2016)

  • Norsk skjønnlitteratur for voksne +80,0 prosent
  • Norsk sakprosa for voksne +10,4 prosent
  • Oversatt skjønnlitteratur for barn -1,7 prosent
  • Oversatt skjønnlitteratur for voksne -2,0 prosent
  • Oversatt sakprosa for barn -2,6 prosent
  • Billigbøker/pocket -5 prosent
  • Norsk skjønnlitteratur for barn -10,0 prosent
  • Norsk sakprosa for barn -12,2 prosent
  • Oversatt sakprosa for voksne -23,4 prosent

Ebøker for allmennbokmarkedet har en omsetningsøkning på 28,3 prosent, mens nedlasting av lydfiler øker med 24,6 prosent.

(Oversikten er basert på omsetning ut fra distributørene Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Vigmostad & Bjørke distribusjon, Lydbokforlaget, Cappelen Damm, Bokbasen, Mediaconnect)

 

(Foto Maja Lunde: Oda Berby / Aschehoug. Foto Nesbø: Leif Gjerstad / BOK365)