Barnebokpris til Marianne Kaurin

Marianne Kaurin (Foto: Aschehoug)

- Marianne Kaurin markert seg som en av de aller sterkeste, mest talentfulle forfatterne vi har, skriver Aschehoug. I dag mottok hun Aschehoug barnebokpris.

– Med sine tre utgivelser for barn og unge har Marianne Kaurin markert seg som en av de aller sterkeste, mest talentfulle forfatterne vi har i dag. Hun skriver romaner som oppleves viktige, aktuelle og tidløse på samme tid. Hun løfter norsk barnelitteratur!, skriver Aschehoug på egne nettsider.

Ambisiøs debut

Marianne Kaurin debuterte med ungdomsromanen Nærmere høst i 2012. Handlingen er lagt til 2. verdenskrig og vi møter den 15-årige jenta Ilse og familien hennes i de skjebnesvangre dagene før Donau legger fra kai i november 1942. Boka fikk strålende kritikker, og vant både Uprisen og Kulturdepartementets debutantpris.

– Nærmere høst er en usedvanlig ambisiøs debut, den går inn i flere av de mørkeste kapitlene i norsk historie og gir dem nytt liv for ungdom i dag, skriver forlaget.

Overbeviser i flere sjangre

Med sine to neste bøker overbeviste Kaurin i nye sjangre. Deres majestet, som kom i 2016, handler om den første forelskelsen, men det er særlig hennes siste roman forlaget treffer frem som spesielt overbevisende:

– Med høstens roman, Syden, bekrefter Marianne Kaurin sin posisjon som en av våre aller mest lovende forfattere, som overbeviser stort i møte med stadig nye sjangre.

11-åringen Ina og moren har ikke råd til å dra på ferie, men hun lyver for vennene og sier hun skal tre uker til Syden. Da Vilmer i klassen oppdager at hun likevel bare er hjemme, bestemmer de seg for å lage sitt eget Syden.

– Kaurin tar opp et aktuelt og sårt tema og skaper en overbevisende roman om vennskap, forelskelse og utenforskap. Nok en gang evner hun å formidle en særegen omtanke for karakterene, med en nerve og en språklig overlegenhet som plasserer norsk barnelitteratur i verdensklasse.

 

(Hovedfoto: Aschehoug)