Barnebøker opp i flatt 2016

Den oversatte litteraturen måtte tåle en trøkk i 2016, men barneboksalget fortsetter å klatre – godt hjulpet av blant andre Iben Akerlie.

Allmennbokomsetningen økte med 1,4 prosent i 2016. Alle fire voksenbokgrupper trender nedover, men det er økning i tre av fire barnebokgrupper.

 

Bokomsetningen ut fra distributør i 2016 endte omtrent som året før. Noen mer langvarige trender synes å fortsette: Voksenbokomsetningen taper terreng, mens barnebokomsetningen øker. Oversattomsetningen må også tåle en trøkk i tre av fire allmennbokgrupper.

 

Pocket hentet seg

Ser vi på formatene, har pocketbokomsetningen hentet seg etter at Interpress la ned sin bokdistribusjon – noe som ga en betydelig dropp i 2015. Med en økning på 14,8 prosent er man tilbake på 2014-nivået.

Ebøker for allmennmarkedet fikk en økning på 26,8 prosent og lander omtrent på 10 prosent av hva papiromsetningen for voksen skjønnlitteratur summerte seg opp til i 2016.

 

Laber høst

Ellers kan man fastslå at de siste tredelen av året ble betydelig svakere enn de første to. Ved utgangen av august var omsetningen ut fra distributørene opp nesten 10 prosent i forhold til samme periode i fjor, mens økningen ved årsslutt altså var redusert til 1,3 prosent.

Tar vi også med skole- (+ 1,4 prosent) og lærebøker (-0,7 prosent), ender den totale nettoomsetningen ut fra distributørene opp 0,7 prosent.

 

 

Økte i 2016:

Norsk sakprosa for barn +78,2 prosent

Norsk skjønnlitteratur for barn +13,6 prosent

Oversatt skjønnlitteratur for barn +7,2 prosent

 

Ned i 2016:

Oversatt sakprosa for voksne -15,9 prosent

Oversatt skjønnlitteratur for voksne -10,6 prosent

Oversatt sakprosa for barn -8,4 prosent

Norsk skjønnlitteratur for voksne -5,3 prosent

Norsk sakprosa for voksne -4,5 prosent

 

(Kilde: Forleggerforeningen. Statistikken bygger på omsetningstall fra distributørene Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Vigmostad & Bjørke distribusjon, Lydbokforlaget, Cappelen Damm, Bokbasen og Mediaconnect.)

 

Foto: Oda Berby / Aschehoug