Audhild fikk ARKs barnebokpris

«Kampen mot superbitchene» av Audhild Solberg fikk i dag ARKs barnebokpris.

10 000 femte-, sjette- og syvendeklassinger fra Finnmark i nord til Kristiansand i sør har i dag kåret Audhild Solbergs Kampen mot superbitchene til årets beste barnebok. 

Hva gjør du når du er tolv og et halvt år og nestnest nederst i bånnligaen i sjuende klasse? Å være annerledes er ingen spøk.  Vinneren av ARKs barnebokpris 2014 handler om nettopp det – å  være annerledes og utenfor.

 

Kloke voksne

Hovedpersonen Anne Bea er albino og skiller seg ut på skolen med sitt lyse hår, lyse hud og dårlige syn. De andre elevene i sjuende klasse, anført av superbitchene Thea, Ronja og Shirin, er ikke nådige i kommentarene sine. Anne Bea får høre så mye fælt at hun nesten har sluttet å reagere; hun er så vant til å bli mobbet. Heldigvis har hun én venn, Nils, og hun er omgitt av kloke voksne som ser henne.

 

Superbitchene Solberg-Audhild

Audhild Solberg (Foto: Aschehoug)

–Jeg ville ta opp hvor viktig det er å bli sett, spesielt når du er barn og prisgitt omgivelsene dine, sier forfatteren Audhild Solberg. –Kampen mot mobbing kan av og til synes håpløs; behovet for å passe inn og slå ned på de som ikke gjør det, ligger i menneskets natur. Heldigvis opplever jeg at barn som har lest boka, ser Anne Bea som den hun egentlig er, ei helt vanlig jente med mye humor og pågangsmot, og ikke som den taperen superbitchene sier at hun er. Ingenting gjør meg mer glad enn det.

 

«Alle er forskjellige og unike»

Dette er juryens kommentarer: «Vi likte tittelen, og fikk lyst til å lese boka. Vi kan kjenne oss igjen i mobbingen og ertingen. Det er flott å høre at en som blir mobbet og plaget klarer å være sterk og å være seg selv. Selv om hun er annerledes tør hun å ta utfordringer og vise hvem hun er.  Det gir håp til andre om at de kan komme ut av det. Og at den man er inni seg er det viktigste. Alle bør lære seg å se det. Og at alle er forskjellige og unike. Det lærer oss å være oss selv og ikke herme etter andre. Boken er så engasjerende at vi følte at vi var helt inne i Talentkonkurransen. Nå ønsker vi oss selv en Talentkonkurranse.»

 

«Den beste boken»

«Dette er den beste boken. Slike jenter kjenner man igjen. Superbitchene er bra fordi man skjønner hvordan hverdagen til en som blir mobbet er. Boken handler om noe mange faktisk opplever, nemlig å bli mobbet, men den ender bra allikevel,» kommenterte juryen.

Kampen mot superbitchene er Audhilds debutroman. Les Audhilds egen tekst om boken, «The revenge of Helen Keller», her.

Tidligere har blant andre Klaus Hagerup, Tom Egeland, Ingunn Aamot og Endre Lund Eriksen fått prisen.