Aspirantene er på plass

CAPPELEN DAMMS FØRSTE ASPIRANTER: Ruben Ræder, Tron-Petter N. Aunaas og Amanda Aaserød. (Foto: Nora Steenberg)

Ruben Ræder, Tron-Petter N. Aunaas og Amanda Aaserød er ansatt som Cappelen Damms nye redaktøraspiranter.

– Det skjønnlitterære forleggeriet hos Cappelen Damm har lenge vært i vekst, og vi hadde behov for flere folk. Og siden den gjennomsnittlige redaksjonelle medarbeider er blitt det vi kaller middelaldrende, trengs det foryngelse. Så vi prøvde å kommunisere at også unge folk uten direkte forlagserfaring kunne søke stillingene. Det lyktes vi bra med, og fikk inn søknader fra flere hundre kandidater, sier Bernhard Mohr.

I fjor høst utlyste Cappelen Damm tre stillinger som redaktøraspiranter i forlaget. I motsetning til hva noen trodde, var dette ikke et forsøk på å skaffe seg billig arbeidskraft. Men heller et nytenkende prosjekt:

– Dette er en del av en langsiktig, ambisiøs satsing. Bransjen er i en krevende fase med tanke på digitalisering, kunstig intelligens og sviktende lesing. Det er viktig å få inn nye, unge folk som kan prege forlaget vi alle er så glad i, sier Tine Kjær. Bernhard Mohr er for rekrutterings- og opplæringsprogrammet, men det er Kjærs hjertebarn som nå er satt ut til live:

– Dette er nok Tom Harald Jenssens avskjedsgave til meg, sier Kjær. Hun har nemlig ønsket å starte en aspirantordning i forlaget helt siden hun selv startet i forlaget. Og i det han går inn i sitt siste år som forlagssjef, ga Jenssen endelig sitt ja til ansettelsen av tre redaktøraspiranter.

Mer enn 400 søkere

– Vi fikk veldig stor pågang og var overrasket over tilfanget. Alle kjenner jo alle i bransjen, så det var deilig å møte flere ukjente, forteller Kjær.

Hele 400 søknader kom inn – og noen måneder gikk tre aspiranter seirende ut av intervjurundene.

– Det er utrolig stas, og litt uvirkelig, å få jobben. Forlagene blir jo på litteraturstudiene ansett som et paradis å havne, forteller Tron-Petter N. Aunaas.

Han ble ansatt som redaktør i avdelingen for feelgood og krim. Aunaas kommer fra Rælingen, og har gått Forfatterstudiet i Bø, studert nordisk og medievitenskap i Bergen. Han har i tillegg skrevet for og jobbet med ulike tidsskrifter og TV, blant annet NRK-serien «Rykter».

– Det har vært spennende å se bredden i redaktørarbeidet og ikke minst hele apparatet rundt utgivelsene, forteller han.

Intensivt introduksjonsprogram

– Det var godt å bli tatt på alvor fra dag én, og ikke bare satt til å hente kaffe, sier Ruben Ræder. Han er ansatt som redaktør for norsk skjønnlitteratur.

Ræder har bachelor i litteraturvitenskap fra NTNU, mastergrad fra Blindern. Han har i tillegg gått forfatterstudiet i Bø, sittet i redaksjonen i tidsskriftene Bøygen og Filologen og jobbet i Klassekampen.

– Det er fordi vi har et skrikende behov, ikke fordi vi er snille, sier Kjær, og ler.

Aspirantene deltok de første dagene på flere seminarer på forlaget, blant annet språkvask-opplæring hos Halfdan Freihow og miljøkurs hos Roy Jenserud. I tillegg har de blitt satt til å lese manus, foreta korrektur, fått hver sine faddere og ikke minst fått arbeidsoppgaver fra salg og marked.

– De første to ukene har bestått av et intensivt introduksjonsprogram, med to–tre poster på timeplanen så å si hver dag. Aspirantene har fått opplæring i forlagets systemer og hatt møter med alle relevante redaksjoner og avdelinger. Parallelt har de jobbet med en oppgave (som de i parentes bemerket løste til topp karakter) knyttet til tre konkrete forfatterskap, sier Mohr, og fortsetter:

– Nå går de tre inn i en mer normal arbeidshverdag i hver sin redaksjon, men med spredte dager viet opplæring utover våren og høsten.

Jeg gleder meg til innspillene

– Vi har blitt møtt av et veldig hyggelig miljø. Jeg er positivt overrasket over den store omgjengeligheten på huset, forteller den tredje redaktøraspiranten, Amanda Aaserød.

Hun er ansatt i avdelingen for oversatt skjønnlitteratur. Aaserød har bachelor i litteraturvitenskap, og mastergrad i fransk litteratur. Hun er ikke helt fremmed i bransjen, da hun har jobbet i bokhandel, skrevet konsulentuttalelser, språkvasket manus og oversatt tre romaner fra fransk. tillegg har hun bakgrunn som medredaktør i Bøygen og tidsskriftet Mellom.

– Det Amanda, Tron-Petter og Ruben har til felles, er at de har en solid utdannelsesbakgrunn innen litteratur, språk og medier. Og at de tross ung alder og få år i arbeidslivet har med seg mye relevant erfaring. Til sist overbeviste alle tre stort under det som var en grundig og langvarig intervjuprosess, sier Mohr.

Kjær forteller om en helt annerledes, men god, onboarding-prosess:

– Jeg syns det er veldig interessant å se hva de kan lære oss. Vi har jo vært i forlaget i hundre år, og er preget av det. Jeg gleder meg til innspillene som vil komme etter hvert, og forhåpentligvis røske litt opp her.

Frivillighet nytter!

Redaktøraspirantene er klare på hva de gleder seg mest til i de kommende årene som Cappelen Damm-redaktører:

– Jeg ser frem til å finne de skikkelig gode bøkene og forfatterskap jeg kan følge over lang tid, sier Ræder.

– Jeg gleder meg til å jobbe frem leselyst, og å utvikle nye og relevante forfatterskap, sier Aunaas.

– Jeg ser frem til å finne nye bøker og forfatterskap som norske lesere vil få glede av, gjerne fra kulturer vi ikke kjenner så godt til, og ikke minst til å få samarbeide med mange dyktige oversettere og språkvaskere, sier Aaserød.

Og om du, som redaktøraspirantene gjorde, drømmer om en fremtidig forlagsjobb, har de ett tips:

– Frivillighet nytter. Det er engasjementet ved siden av studiene som er nøkkelen.