La noen andre lese bøker for barna dine denne sommeren.
Sommerferie betyr ofte bilferie. Dersom du ønsker å holde ro i baksetet er lydbøker det perfekte botemiddel for rastløse barn.
Her er noen lydbøker vi anbefaler for sommerlytting:
For de aller minste (0-8)
Carl-Johan Forssén Ehrlin: Den lille kaninen som så gjerne ville sove
Dette er en liten sommergave til alle foreldre. Denne boken garanterer nemlig at poden faller i søvn løpet av få minutter. Kaninen som så gjerne vil sovne har gått sin seiersgang i tusenvis av hjem, har toppet bestselgerlistene, og er solgt til over tretti land. Hvorfor ikke prøve den som lydbok? Men pass på så du ikke selv sovner foran rattet.
Maj Britt Andersen: Pulverheksa på ferie
Alle trenger en ferie iblant – også Pulverheksa. Men når hele Pulverskogen vil være med, blir det plutselig vanskelig å finne ut hva man skal gjøre. Lydbøkene om Pulverheksa er dramatiserte utgaver med skuespillere, musikk, effekter og sang. Eli Rygg forteller historiene og Marianne Krogness spiller Pulverheksa.
Roald Dahl: SVK
Dahls fortelling om den Store Vennlige Kjempen er kanskje en eldre bok, men det er ikke uten grunn at den er blitt en klassiker. Med Dahls absurde og burleske humor er historiene hans en sikker suksess på bilferie. Mor og far får gjenoppleve barndommen, mens ungene kan le seg fordervet av SVKs prompebrus.
Jørn Lier Horst: Detektivbyrå nr. 2
Jørn Lier Horsts detektivbøker satt til småbyen Elvestad er solgt i godt over 650.000 eksemplarer. Oliver og Tirill, sammen med sporhunden Åtto, har i mer enn ti bøker måttet jakte på tyver og avdekke overraskende avsløringer. Dette er denne generasjonens Hardy-guttene eller Nancy Drew.
David Walliams: Verdens verste barn
Egentlig kan man trygt anbefale alle Walliams-bøker som sommerlesning. Dette er bøker alle liker, med en Roald Dahlsk absurd humor. Verdens verste barn er flere historier om de verste barna i hele verden; møt en gutt som samler på buser, en jente som elsker møkk og en gutt som sikler så mye at han havner i trøbbel.
For de litt større (9-12)
Bobbie Peers: Kryptalprotalen
Dette er oppfølgeren til fjorårets sensasjonelle barnebokdebut, Luridiumstyven. William er tilbake på Institutt for Posthuman forskning, men alt er annerledes. Det er vakter overalt, portforbud og strenge regler. Hvem er den mystiske damen som prøver å kontakte William om natta? Hva skyldes de plutselige anfallene William har begynt å få? Og hva i huleste er en kryptalportal?
Iben Akerlie: Lars er lol
Boken vant tidligere i år ARKs barnebokpris, og når ti tusen barn sier denne boka er god er det bare å lytte. Vi følger Amanda, som har gledet seg til skolestart etter en lang ferie. Ikke bare skal hun få se Adam igjen, men hun skal også bli fadder for en førsteklassing. Når hun ender opp med ansvaret for Lars, en gutt med Downs syndrom, slites Amanda mellom ønsket om å være populær og å skulle gjøre det riktige.
Lewis Carrol: Alice i eventyrland
Når Alice forsvinner ned kaninhullet inn i en absurd verden er det duket for god humor og et spennende eventyr. Dette er en klassiker de aller fleste har hørt om, men ikke lest. Den morsomme fortellingen fra 1865 har holdt seg godt over flere generasjoner – og ja, boken er selvsagt bedre enn de mange adapsjonene. Bli med på teselskap med Alice.
Maja Lunde: Verdens kuleste gjeng
Bli kjent med Verdens kuleste gjeng! Den ustoppelige Helena. Den pene, men veldig dumme Ivan. Erkenerden Alfred. Og den kjedelige fortelleren, som vi ikke kan si navnet på (hun syns nemlig selv det er det absolutt dølleste navnet i hele verden). Det er utkommet fire bøker om gjengen, og alle er tilgjengelig som lydbok.
David Walliams: Gangster-bestemor
Ben hater å være hos bestemor. Det er dørgende kjedelig. Bestemor vil bare spille Scrabble, all maten hun lager smaker kål, og hun promper for hvert skritt hun tar. Men en kveld oppdager Ben at bestemor lever et dobbeltliv: Hun er en av verdens mest fryktede smykketyver! Og hun drømmer om å stjele kronjuvelene. Fra da av blir det alt annet enn kjedelig å være sammen med bestemor …
Til ungdommen
Tone Almhjell: Vindeltorn
Noe er galt i huset familien til Lin har leid. En mystisk nøkkel merket «Vindeltorn» dukker opp, og med den åpner Lin en portal til en verden ved navn Sylver. I dette snødekte riket bor alle døde dyr som en gang har elsket et barn. Lin blir til sin store glede gjenforent med Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken. Sammen må de finne den forsvunne Vinterfyrsten hvis de skal redde Sylver fra undergang.
Siri Pettersen: Ravneringene
Ravneringene er en annerledes fantasy. Her finnes ingen profetier, ingen drager og ingen magiske sverd. Hirka er en ressurssterk, kvinnelig utstøtt, som lever med en villmann fra nord som selger droger. Hun er ikke «utvalgt» og har ingen spesielle krefter. Hun er annerledes nettopp fordi hun mangler de kreftene alle andre har.
Lene Kaaberbøl: Skammarserien
Serien følger Dina, datter av skammaren og som selv har arvet den magiske evnen. En Skammar er en person som kan se inn i folks sjel – de blir derfor brukt når noen er mistenkt for lovbrudd, men blir unngått ellers. Som de fleste fantasy-fortellinger er handlingen satt i et middelaldersamfunn.
Maria Gripe: Tordivelen flyr i skumringen
Hørespillet ble for noen år siden kåret til tidenes beste ungdomshørespill, og er en fortelling som gjør seg best på lydbok. Annika, Jonas og David ferierer i Småland når underlige ting begynner å skje. Barna kommer på sporet av en gammel egyptisk gravstatue, føler at en blå blomst prøver å fortelle dem noe, de blir oppringt av en eldre dame de ikke kjenner som vil spille sjakk gjennom telefonen. Er det de opplever tilfeldigheter, eller er det skjebnen?
Tina Trovik: Hvileløs
På vei til skolen legger Emma merke til en gutt som henger utenfor T-banen. Det viser det seg snart at ingen av venninnene ser ham, bare Emma. Alex er et gjenferd. Han har ingen hukommelse om hvem han er eller hvordan han har havnet her. Det finnes bare et sårt minne om noe som gikk veldig, veldig galt. Emma begynner å nøste, snart viser det seg at det er mer til mysteriet Alex enn det hun trodde.