Alt som er imellom

Sverre Henmo (Foto: Ingrid Poppe)

- Det er en historie om kjærlighet og vennskap, og om alt som er imellom, forteller ukas barnebok-profil Sverre Henmo.

Sverre Henmo er utdannet sosiolog ved Universitetet i Oslo, og skrev sin hovedoppgave i litteratursosiologi.

I 1999 debuterte han med ungdomsromanen Sammen er vi én og én, som er oversatt til dansk og tysk. For Natt på Frognerbadet ble han tildelt Kirke- og Kulturdepartementets litteraturpris. Det er bare kjærlighet er hans nyeste ungdomsroman. Bli bedre kjent med han i vår ukentlige spalte.

 

Forfatter: Sverre Henmo, 48

Det-er-bare-kjaerlighet

 

Aktuell med: Det er bare kjærlighet (Gyldendal)

Hva gjør du når du blir sammen med feil jente på grunn av din beste venn? Når du egentlig er forelsket i Alina – hun som er så pen at hun har vært med i en reklame for håndvesker. En historie om kjærlighet og vennskap, og om alt som er imellom.

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Da jeg var barn trodde jeg jenter kunne få en hvilken som helst gutt til å bli forelsket i seg. Det var bare å vise litt interesse for ham, så var det gjort. Sånn er det selvfølgelig ikke. Det blir av og til skrevet om jenter som på grunn av sosiale koder føler de må være sammen med gutter de ikke er forelsket i. Jeg ville snu på det og skrive om hvordan det var for en gutt å havne i den situasjonen.

 

Tre barnebok-favoritter:

– Harald Rosenløw Eeg: Vrengt. Om fire ungdommer som bor i en diskokule i et kjøpesenter en gang i fremtiden. Rosenløw Eeg på sitt beste.

– Geir Gulliksen: Hannu, Hannu. En bok om søskenforhold, savn og lengsel skrevet i et vidunderlig språk.

– Bjørn F. Rørvik & Per Dybvig (ill.): Serien om Reven og den retthalede grisungen. Smart, lekent, godt skrevet, vidunderlig illustrert og veldig morsomt.

 

Sjekk ut:

To forfattere som begge har fått mye ros for voksenbøkene sine, men som debuterte som barnebokforfattere i fjor og burde fått mye mer oppmerksomhet, er Kjersti A. Skomsvold med «Meg, meg, meg» og Guro Hoftun Gjestad med «Ord på S». Dette er fantastisk gode bøker som alle burde få med seg uansett aldersgruppe.

 

Hvordan jobber du?

Det kan variere, men denne gangen hadde jeg noen scener jeg visste jeg skulle innom. Så var det å finne historien og navigere mellom scenene. Ettersom jeg har heltidsjobb, har jeg skrevet i ferier, helger og om kveldene.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Da jeg var ganske liten fant jeg Nordhoff/Hall sin trilogi om Mytteriet på Bounty i en bokhylle i kjelleren. Den leste jeg gang på gang. For et eventyr. Og i tillegg var det basert på en sann historie.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Karlson på taket. For en fantastisk karakter.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Doktor Proktor. Uante muligheter.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Det er ingen fasit på det. En barnebok kan være god på så mange forskjellige måter. Noen er spennende, noen er morsomme, noen er kloke. Det må være helstøpt, sant i sitt eget univers og skrevet i et språk som tåler å bli lest mange ganger. Barnelitteraturen, i likhet med voksenlitteraturen, rommer alt sammen. Det eneste absolutte kravet er å være lojal med barnet.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Over de syv hav med Pippi.

 

Foto hovedbilde: Ingrid Pop.