ALMA til Mourlevat

ALMA-VINNER: Jean-Claude Mourlevat (foto: Ave Maria Möistlik)

Årets Astrid Lindgren Memorial Award går til den franske forfatteren Jean-Claude Mourlevat.

ALMA-juryen har talt: Som så ofte før finner en stor svensk litteraturpris veien til en fransk mottaker. En av verdens mest «pengestinne» priser, Astrid Lindgren Memorial Award, går i år til den franske forfatteren Jean-Claude Mourlevat (68). Mourvelat er kjent for sine personlige fortellerunivers, hvor han behandler evige temaer som lengsel, frihet og kjærlighet. Siden debuten i 1997 har han skrevet over 30 bøker, som er blitt oversatt til nærmere 20 språk.

-Dette var helt uventet. Det har vært en veldig spesiell dag. I morges var jeg i begravelse for min tante, som også var min gudmor, og en veldig viktig person i mitt liv. Da jeg kom ut fra seremonien så jeg at jeg hadde fått Astrid Lindgrens pris. Så det er en utrolig dag. Det er en malstrøm av følelser, uttalte Mourvelat til det svenske nyhetsbyrået TT.

Prissummen på fem millioner svenske kroner gjør ALMA-prisen til den mest pengestinne barne- og ungdomslitteraturprisen, og til verdens nest største litteraturpris målt i penger etter Nobelprisen i litteratur.

Her er de siste ti års ALMA-prisvinnere:
2021: Jean-Claude Mourlevat, Frankrike
2020: Baek Heena, Sør-Korea
2019: Bart Moeyaert, Belgia
2018: Jacqueline Woodson, USA
2017: Wolf Erlbruch, Tyskland
2016: Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannia
2015: Läsorganisationen Praesa, Sør-Afrika
2014: Barbro Lindgren, Sverige
2013: Isol, Argentina
2012: Guus Kuijer, Nederland