Ål-Patrik vant Augustprisen

DELTAR: Ål-bokas skaper Patrik Svensson. Foto: Emil Malmborg

Sveriges største litterære priser er delt ut. Sakprosavinneren er allerede utgitt på norsk.

Patrik Svensson mottok i går kveld Augustprisen 2019 for Åleevangeliet, i kategorien «Årets svenska fackbok».

– Vi gleder oss stort over dette og gratulerer Patrik Svensson så mye med prisen. Han har skrevet en vakker bok til både hjernen og hjertet som vi er stolte over å utgi, sier Elin Vestues, redaktør i Gyldendal Litteratur.

BOk365 anmeldte boka og skrev: «Svenssons litterære trumfkort er en historie som løper gjennom hele boka og handler om far og sønn som fisker ål. En far som har vandret, han har klassereist og det dukker opp mer i hans historie…»

Les hele anmeldelsen her

Boken kom ut på norsk i august i år. Patrik Svensson jobber som kulturjournalist i avisen Sydsvenskan og debuterer som forfatter med Åleevangeliet.

Juryen skriver blant annet: ”En svimlende historie med filosofiske og eksistensielle fortegn om den utrydningstruede ålens opphav og plass blant menneskene, og myter som fører leseren ut på dypt vann, både bokstavelig og billedlig. Patrik Svensson lar oss følge ålen fra Sargassohavet, via koldtbord og langt inn i hans sjel der den, takket være hans far, har fått en helt spesiell plass. For det er også en historie om en far og sønn, hvordan kjærligheten til ålen bandt dem sammen i en ordløs relasjon.»