– Skriver helst på kontoret i hagen

ERFAREN: Bjørn Arild Ersland har skrevet ca 38 bøker siden 2009 og debuterte med voksenroman i 2016. Nå er han ute med ny. Foto: Privat)

– En pult, en stol og en brisk jeg sover på. Jeg har ingen gule lapper eller notater som skal inn i bøkene mine. Alt jeg skriver faller på sitt finurlige vis inn i teksten, sier Bjørn Arild Ersland.

Forfatter: Bjørn Arild Ersland

Aktuell med: Bekken (Pelikanen)

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Det vet jeg ikke. Jeg skrev den første setningen. Jeg vil starte med begynnelsen, nede i sivet ved kloakken, der jeg og kompisene går. Da så jeg at det lå en veldig fin romanåpning i disse ordene. Jeg ble med de tre guttene ned i kloakken for å utforske hva de driver på med. De er i den alderen hvor de balanserer mellom å være barn og ungdom, de går ut og inn av rollene. Det ble en fantastisk spennende bok å skrive. Jeg jobbet mye med å finjustere følelsene til jeg-fortelleren. Samtidig ville jeg skrive en bok som er veldig fysisk. Jeg ville lukte og smake og føle med fingrene på det universet jeg var i. Jeg skrev i et par måneder og plutselig var den ferdig.

Tre favoritter:

John M. Coetzee er en absolutt favoritt. Jeg tror det er mye i Bekken som er påvirket av hvordan han lar sine romanfigurer være i et veldig fysisk og ofte ganske lite univers.

Ingvild Rishøi skriver fantastisk noveller. Jeg liker den måten hun håndterer karakterene sine i veldig dagligdagse situasjoner.

Karl Ove Knausgård, min redaktør på Pelikanen. Jeg liker den måten han får språket til å flyte. Det er spesielt setningene hans jeg liker.

 Uslipt diamant: 

Geir Angell Øygarden er hardere enn diamant og vil aldri kunne slipes. Sjekk ut Bagdad Indigo fra 2011.

Sist lest bok:

Dag Solstad Roman 2019. Gøy at den får så gode kritikker. Det gjør at jeg mistenker at det er noe her jeg ikke har forstått.

Hvordan jobber du?

Jeg skriver fra klokka åtte til fire hver dag. Helst ute på kontoret i hagen. Jeg hører ofte på musikk mens jeg skriver og lager spillelister som er fine å ha når jeg må bort fra kontoret i blant. Kontoret mitt er ganske nakent. En pult, en stol og en brisk jeg sover på. Jeg har ingen gule lapper eller notater som skal inn i bøkene mine. Alt jeg skriver faller på sitt finurlige vis inn i teksten.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Tror ikke det kan kalles stevnemøte, men skulle gjerne vært noen dager sammen med Helge Ingstad i Pelsjegerliv.

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Jeg håper det blir en forfatter vi foreløpig ikke vet hvem er. En helt ny forfatter som plutselig dukker opp og som gjør at vi blir lamslått av dette vidunderlige talentet. Så får vi noen år hvor vi soler oss i glansen av denne personen som blir elsket av hele verden.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Jeg synes Instagram er ganske gøy.

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Nå som jeg nettopp har kommet med ny bok drømmer jeg hver dag om at det kommer en epost klokka ti med melding fra Retriever hvor det ligger anmeldelser i bøtter og spann og det smaker av melk og honning. Skulle det skjedd, ville det vært helt utenom det vanlige.

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Jeg er ikke så glad i høyder. Går gjerne på fjellet og gjerne med både Jo Nesbø og Linn Ullmann. Så kunne de to gått der og snakket og diskutert. Når vi kom til en fjellbekk skulle jeg funnet fram den nye primusen min og servert kaffe fra turpresskanna mi. Denne kanna er det turutstyret jeg er mest fornøyd med av alt jeg eier.