Amos Oz er død

Den israelske forfatteren Amos Oz er død, 79 år gammel.

Oz døde av kreft i dag. Det melder flere medier, og bekreftes av hans datter på Twitter.

Amos Oz, hvis opprinnelige navn var navn Amos Klausner, var forfatter og journalist, og også professor i litteratur ved Ben-Gurion-universitetet i Israel. Han var ansett som en av de største israelske forfatterne, og var også politisk aktiv. Oz har lenge støttet en tostatsløsning på konflikten mellom Israel og Palestina.

Soldat og fredsaktivist

Oz ble født i Jerusalem i 1939. I 1954 flyttet han i kibbutz der han ble boende i 25 år, bare avbrutt av militærtjeneste og universitetsstudier i litteratur og filosofi.

Oz var soldat for Israel i de to Midt-Østen-krigene i 1967 og 1973, men har senere vært aktiv i den israelske fredsbevegelsen som søker forståelse med araberne, og har altså har vært talsmann for en tostatsløsning i konflikten mellom Israel og Palestina.

Omfattende forfatterskap

Amos Oz debuterte som forfatter i 1963, og har skrevet en rekke bøker. Han er utgitt i mer enn 30 land. Flere av bøkene hans er oversatt til norsk og utgitt på Arneberg Forlag.

I 1992 ble Amos Oz tildelt den prestisjefylte tyske Freidenpreis. I 1998 ble han tildelt Israels fremste litterære pris for sitt forfatterskap, og i 2004 fikk han den franske prisen Prix Femina. Amos Oz ble også tildelt Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris i 2001.

I fjor var Amos Oz (og Judas) på kortlisten til Man Booker International Booker Prize, og han var årlig fremme som et av de heteste forhåndstipsene til Nobelprisen i litteratur. Den skulle han aldri få. Fredag døde han av kreft.

(Foto: Wikimedia Commons)