50 år siden skuddene i Dallas

22.11.63 er en dato mange amerikanere har et sterkt forhold til. Også Stephen King, som fikk sin største romansuksess på mange, mange år.

Med et totalopplag på over 350 millioner trykte bøker verden over, er Stephen King blant klodens største forfatter-suksesser gjennom alle tider. Men: Det skal ei nektes for at salget de senere år hadde skrubbet litt for den gamle grøsserkongen King, såpass at mange antok at han definitivt hadde lagt sine beste forfatter-år bak seg. Det var før romanen 22.11.63. Da bråvendte pilen oppover. Anmelderne var rause med superlativene og lesere i hopetall omfavnet boken. 22.11.63 gikk rett til topps på de amerikanske bestselgerlistene og ble liggende på førsteplassen i atten strake uker.

Maine man

Romanen kretser rundt Jake Epping, en engelsk-lærer på en high school i Maine som sper på inntekten med voksenopplæring. Jakes kompis, Al, driver den lokale dineren. En dag forteller Al at det langt inne i mørket i lagerrommet finnes en portal til 1958. Al overtaler Jake til å påta seg et absurd oppdrag: Han skal avverge drapet på John F. Kennedy.

Tilfeldig? Neppe. Maine er også Stephen Kings hjemstat (han er født i Portland) og han jobbet selv som lærer før han fikk sitt gjennombrudd med romanen Carrie. Stephen var 16 år da de tre skuddene falt i Dallas. Hendelsen gjorde enormt inntrykk på ham, som det gjorde på millioner av amerikanere.

Down Memory Lane

På mange vis er det «Down Memory Lane» for Stephen King i denne boken. Romanen er strippet for mange av de overnaturlige elementene som preger flere av bøkene hans. For all del, tidsreiser er heller ikke en naturlig syssel, men denne gang er dette kun et grep for å bringe leserne tilbake til Stephen Kings barndoms og ungdoms USA.  Anmelderne er samstemmige i at han lykkes godt med tidsforflytningen, og mange har trukket frem 22.11.63 som hans beste roman. De har beskrevet boken som «varm og humoristisk», «velskrevet» og som «et fantastisk tidsbilde». Boken vant både Los Angeles Times Book Prize og International Thriller Writers Award for Best Novel. New York Times kåret den til en av årets ti beste bøker uansett sjanger. Her hjemme har Adresseavisen kastet seg på, trillet terningen til en sekser og beskrevet romanen som en klassiker. «Dette er proff, spennende og rørende underholdning», skriver anmelder Ørjan Greiff Johnsen.

Livsverk

På mange vis kan 22.11.63 beskrives som et slags livsverk fra Stephen King. I følge forfatteren selv har han gått svanger med boken siden Carrie tidlig på 70-tallet. Men research-arbeidet til en slik historisk roman ble en overmannende oppgave, slik at han måtte skyve på prosjektet. Etter det store gjennombruddet som forfatter tok det ene bokprosjektet det andre, og den produktive King fikk aldri tid til sin historiske roman. Ikke før nå.

Salgssuksessen  med 22.11.63 førte til at ytterligere millioner av dollar trillet inn i Stephen Kings allerede velfylte pengebinge. På det gylne 1990-tallet var Stephen King kjent for å cashe inn forskudd på tett oppunder 100 millioner kroner per bok. Det er et nivå han selv har beskrevet som «galskap». Senere har han tatt lett på forskuddene, men sørget for å få jekket opp royalty slik at sluttregnskapet likevel har sett prima ut. Også i kinomørket har han prioritert sluttresultatet: Han har solgt filmrettigheter for et forskudd på kun 1 – en – dollar, mot å få beholde den kunstneriske kontrollen over prosjektene.

I dag er det altså 50 år siden JFK ble drept. Tiden flyr. De som ønsker en litt annerledes og fiksjonspreget tilnærming til markeringen kan søke til 22.11.63. Den norske utgaven er nylig utgitt av Schibsted, med Morten Hansen som oversetter.