– Vi lurer oss selv

– Vi tror hele tiden at lykken finnes siden, men vi lurer oss selv, sier Susan og Mats Billmark.

– Vi har jobbet hardt i mange år for at dette skulle bli virkelighet og vi er veldig stolte, men har kanskje ikke gått helt opp for oss enda. Det sier Susan og Mats Billmark. Sammen står til bak tidenes svenske selvpubliseringssuksess, og ypper seg mot forfattere som David Lagercrantz og Camilla Läckberg.

Det er bare få bøker forunt å bli bestselgere. Enda sjeldnere blir en bok et fenomen. Fjorårets store «julklapp» i Sverige oppnådde begge deler, samtidig som den gikk inn i 2016 den mest solgte selvhjelpsboken i svensk historie. Lær deg å leve av Susan og Mats Billmark utkonkurrerte store forfatternavn som Astrid Lindgren og Camilla Lackberg på bestselgerlistene, og i desember sloss den om tittelplassen med den nyeste Millenium-boken.

– Endelig får vi ut budskapet vårt ut til mange mennesker. Det er helt fantastisk, sier ekteparet selv om den uventede suksessen.

 

Ønsker bekreftelse og tilhørighet

Selv om Småland for oss nordmenn kanskje er mest forbundet med ståket rundt Emil i Lønneberget, er det nettopp her «Billmarkene» fant roen i hverdagen. I familiehjemmet i Kalmar vokste ideen frem skapte – den som etter hvert skulle bli til parets store bestselger: Lær deg å leve er solgt til en rekke land, og Susan og Mats Billmark har store forhåpninger til den internasjonale lanseringen.

– Vi håper at mennesker over hele verden kan finne inspirasjon i boken. Selv om vi alle er individer med ulike erfaringer og fra ulike miljøer, er vi alle innerst inne veldig like. Vi har de samme medmenneskelige behovene for bekreftelse og tilhørighet.

Hvordan føles det å ha fjorårets mest solgte bok i Sverige?

– Merkelig, spennende og veldig gøy! Vi har jobbet hardt i mange år for at dette skulle bli virkelighet og vi er veldig stolte, men har kanskje ikke gått helt opp for oss enda.

 

Dagbøker var svaret

– Vi ønsket å gi mennesker håp om et bedre liv, forteller Susan Billmark.

I dag er paret kanskje selve bildet på hverdagsro og nærvær, men slik har det ikke alltid vært. Boken ble til som et resultat av lengere sykdomsperioder, utbrenthet og flere selvransakelsesprosesser.

– Vi var begge syke av utbrenthet og angst, men fant ingen litteratur som klarte å beskrive vår situasjon og gi oss de svarene vi var ute etter.

Paret befant seg i en situasjon som mange kan gjenkjenne, hvor de slet med å få endene til å møtes. Lær deg å leve spede begynnelse startet med at ekteparet søkte profesjonell hjelp. En av oppgavene terapien påla dem var å føre dagbøker over hverdagen, noe som hjalp ekteparet identifisere kilden til stresset og misnøyen i hverdagen. Veien fra denne selvrealiseringen til ideen om en bok var ikke lang, og ble i stor grad unnfanget gjennom tankene de hadde skrevet ned i dagbøkene sine.

 

Billmark-metoden

– Vi ønsket å dele av vår erfaring på enkel, forståelig måte, og ville skrive en bok som hvem som helst kunne lese – gammel som ung.

Dermed ble Billmark-metoden født; en oppskrift på å være tilstede i øyeblikket og øke bevisstheten.  Men den store suksessen uteble i første runde da boken først utkom for ti år siden. I fjor bestemte ekteparet seg derimot for å oppdatere og relansere boken:

– Det hadde hendt så mye med oss, både med forskningen og samholdet vårt. Vi hadde behov for å skrive om deler av boken, fjerne noe og skrive en del nytt. Nå har den fått en helt annen tone, den er mer komplett og positiv, sier Susan Billmark. – Boken er en blanding av personlige historier og refleksjoner, fakta, lette sitater og praktiske øvelser.

Lær deg å leve kan egnes som en del av mindfullness-trenden som de siste årene har preget deler av bokmarkedet, men paret hevder å ha skrevet et annerledes selvhjelpsbok – blant annet på grunn av åpenheten rundt deres vei tilbake fra sykdommen.

 

SUSAN OCH MATS BILLMARK

SELVHJELP-SUKSESS: Susan og Mats Billmark.

 

 

Selvpubliseringstrenden

– Ved å selvpublisere har vi kunnet ha en personlig kontakt med våre lesere.

Selvpublisering er i vinden som aldri før, og tanken om at selvpubliserte bøker er av lavere kvalitet har forduftet. 85 prosent av e-bokinntektene på Amazon.com går til selvpubliserte forfattere, men også i Skandinavia har selvpublisering blitt mer attraktivt for forfattere. Lær deg å leve stiller seg i rekken av andre svenske selvpubliseringssuksesser, som blant annet Kaninen som ville sove av Carl-Johan Forssén Ehrlin og Merket for livet av Emelie Schepp.

Har selvpubliseringen gitt dere en suksess dere ikke ville fått ved å utgi på et forlag?

– Ja, det er kanskje litt slik. Vi har hatt kontinuerlig og personlig kontakt med våre svenske lesere på våre Facebook-sider; Att leva i nuet og Lär dig leva.

Ekteparets to Facebook-sider har i dag til sammen over 55.000 følgere.

Hvorfor tror dere at boken har blitt en bestselger?

– Den er lett å ta til seg ettersom den er enkel, personlig og konkret. Mennesker kan speile seg i det vi skriver, og boken gir håp og trøst.

 

Du blir hva du tenker.

Hva tror dere er hovedutfordringen når det gjelder å finne roen i hverdagen?

– Vi tror hele tiden at lykken finnes siden – når jeg får mer penger, når jeg får ny bil, når jeg bytter partner … Men vi lurer oss selv. Når vi hele tiden tror at lykken finnes i fremtiden så kjenner vi oss misfornøyd og kommer aldri til å bli tilfreds.

Billmark-ekteparet hevder i sin bok at negative tanker er et misbruk. Når man setter seg fast i et negativt tankesett, kan det være veldig skadelig.

– Det kan være like vanskelig å komme ut av som et misbruk. Visse negative tanker kan føre til negative handlinger, eller passivitet. Dette gjør at man blir uoppmerksom, som fører til at man ikke bryter ut av det negative tankesettet på grunn at man får en slags «uttelling» av sine negative tanker.

– Hva er den største feilen folk gjør?

– Man stanser ikke opp og reflekterer over hvordan man har det. De fleste tenker kun på fremtiden, og planlegger og forbereder. Det leder til stress. Mange har vansker for å være nærværende i øyeblikket, og det er synd for det er i nåtiden alt egentlig skjer og det er øyeblikkene du virkelig kan påvirke. Det skaper stress når vi begynner å uroe oss for det som har vært og for det som kommer.

Paret hevder at det er kvinner som stresser mest, men jaget i hverdagen kjennes av både menn og kvinner og det er småbarnsfamilier som kanskje er mest utsatt for å falle i stress-fella – og at det viktigste rådet mennesker i denne situasjonen kan ta til seg er å fylle hverdagen med ting som gjør deg glad.

– Lær deg å ta være på de små, underbara stundene. Det handler om å være så nærværende som mulig i hvert øyeblikk og situasjon. Når man klarer det, så blir det mest ubetydelige fantastisk.

 

Og nå da?

Det eksisterer lite kaos i Billmark-ekteparets liv. Men med supersuksess, gründervirksomhet og utallige opptrender i året som gikk blir stressnivået uunngåelig økt.

– Hvordan står det til med deres egen hverdagsro etter braksuksessen med Lær deg å leve?  

– Det er helt ærlig vanskelig. I det livet vi nå lever er det ekstra viktig at vi tar vare på oss selv. Vi har hatt et utrolig morsomt år og har jobbet mye. Men når det er morsomt er jo det enda vanskeligere å innse at man trenger pauser. Vi er jo bare mennesker, så det kan bli vanskelig i blant. Men vi forsøker å stanse opp, meditere og høre på kroppen. For tross alt er helsen viktigere enn noe annet.

– Hvordan ser veien videre ut fremover?

– Vi har en ny bok i tankene. Det blir ikke en som ligner Lær deg å leve, men n litt annerledes bok. Kanskje den kan utkomme i 2017 …

 

 

(Saken har tidligere også vært publisert i Bok & samfunn.)