10 engelske krimbøker du bør lese

Denne uken står i krimromanens tegn med årets krimfestival i Oslo. Vi har laget en oversikt over hvilke ti engelske krimromaner du bør lese denne våren.

Mange krimlesere ser etter titler som kan gi dem samme leseopplevelse som «Flink pike» av Gillian Flynn og «Piken på toget» av Paula Hawkins, og forlagene er glade i å bruke disse navnene når de skal markedsføre nye titler. Det jaktes på den neste store internasjonale krimbestselgeren, og psykologiske krimthrillere er i vinden som aldri før. Mørke krimfortellinger er også populært, og flere oversatte titler trekkes frem på listene over vårens beste engelske krim.

Vår engelske krimliste inneholder titler som utkommer denne våren, men også romaner som ble publisert siste halvår i fjor. Flere av titlene er allerede kjøpt for utgivelse på norsk av norske forlag:

1. Ruth Ware: In a Dark Dark Wood (Harvill Secker, 2015)

23346377

Leonora er forfatter og trives aller best i ensomhet, men hun bestemmer seg for å utfordre egne grenser når hun får en overraskende invitasjon til et utrikningslag. Bruden var en gang blant hennes aller beste venninner, men de to har ikke hatt kontakt på ti år. Boken gikk rett inn på amerikanske bestselgerlister da den utkom høsten 2015 og det er så langt solgt til 31 land. Reese Witherspoon har kjøpt filmrettighetene. Ware kommer med ny thriller til sommeren hvor handlingen finner sted på et cruise i de norske fjorder.

Marion Pauw: Girl in the Dark (William Morrow, 2016)

25817673

«Girl in the Dark» beskrives som et mørkt familiedrama om alenemoren og advokaten Iris som oppdager at hennes mor har skjult at hun har en bror. Ray er sperret inne på institusjon for å ha drept to mennesker, men er han virkelig en kaldblodig morder? Marion Pauw har blitt kalt «Nederlands svar på Gillian Flynn» og «Girl in the Dark» tok Nederland med storm da den utkom. Boken har også fått en pris, og har solgt 200.000 eksemplarer i Europa.

Kate Hamer: The Girl in the Red Coat (Melville House, 2016)

25739255

Beths datter, Carmel, har alltid vært spesiell og Beth er livredd for at datteren skal forsvinne. En dag blir hennes største frykt virkelighet, da Carmel blir bortført fra en festival. Beth er fast bestemt på å finne igjen datteren og historien alternerer mellom Beth og Carmels synsvinkel. Rettighetene til boken er solgt til 12 land så langt, deriblant Norge. Den britiske utgaven kom i fjor høst.

Fiona Barton: The Widow (Bantam Press 2016)

25613619

Jess Taylor levde et godt liv sammen med sin ektemann, inntil den dagen da han ble anklaget for å ha utført en grufull forbrytelse. Jess sto ved hans side hele tiden, men nå er mannen hennes død og Jess står fritt til å fortelle det hun vet om saken. «The Widow» er den boken som flest mener vil bli den neste store bestselgeren denne våren. Rettighetene er solgt til 23 land, deriblant Norge, og produksjonsselskapet bak tv-serier som «Wolf Hall» og «The Missing» planlegger tv-serie.

Raphael Montes: Perfect Days (Penguin Press 2016)

25716724

Medisinstudent Teo Avelar føler seg nesten bare i live når han arbeider med skolens lik. Så møter han Clarice. Han begynner å følge etter henne, og til slutt kidnapper henne og tar henne med på en reise gjennom Brasil. Brasilianske Montes har skrevet flere krimbøker tidligere, og «Perfect Days» beskrives som en mørk bok ala «Den talentfulle Mr Ripley». Den er så langt solgt til 13 land.


Caroline Kepnes: Hidden Bodies (Simon & Schuster 2016)

23492288

Kepnes debuterte med stor suksess med thrilleren «Du» som handler om en stalker, og boken ble solgt til 18 land. Den kommer også ut på norsk før påske. «Hidden bodies» er en frittstående oppfølger til debutromanen, og handler blant annet om hva som kan skje når man ønsker å skjule en mørk fortid for å starte et nytt og bedre liv med en man elsker.


Nicholas Searle: The Good Liar (Penguin 2016)

original
I fjor høst skapte Searle mye buzz  da forlag fra USA og Storbritannia kjempet om rettighetene til denne debuten. Forfatteren selv har sagt at han har vært inspirert av John Le Carré og Patricia Highsmith når han har skrevet «The Good Liar». Den eldre herremannen Roy er  god på økonomisk svindel. Da han møter en rik enke bestemmer han seg for å få tak i pengene hennes. Roy har også en helt spesiell fortid. Han har drevet med militær etterretning. Denne boken er også solgt til flere land, blant annet Norge.


Joanna Cannon: The Trouble with Goats and Sheep (Borough Press)

goats-and-sheep-hb1
Det er 1976 og vi befinner oss i England. Når naboen til 10 år gamle Grace forsvinner, bestemmer hun og venninnen Tilly seg for å finne ut av hva som har skjedd. Boken blir blant annet sammenliknes med «Det merkelige hendelsen med hunden den natten», og er under oversettelse til flere land. Boken pekes også på av flere som en mulig kandidat til Bookerprisen. Forfatteren er debutant.


Hideo Yokoyama: Six Four (Quercus)

26212641
En syv år gammel skolepike blir kidnappet i Tokyo, og foreldrene ser henne aldri igjen. 14 år senere oppdager en pressemedarbeider hos politiet en uregelmessighet i saken, og så forsvinner en ny pike. Boken ble først utgitt i Japan i 2012 og solgte over én million eksemplarer på bare seks dager.


Kathryn Croft: The Girl With No Past (Bookoture 2015)

The-Girl-with-No-Past-230x360
Leah Miles har brukt 14 år på å unnslippe fortiden, så får hun et kort fra noen som tydeligvis vet hva som hendte. Denne psykolgiske thrilleren sammenliknes med «Piken på toget», og er blant bøkene som er solgt til flere land, blant dem Norge. Forfatteren kom med ny roman i februar.