2016 foran skjema

Etter et par labre høstmåneder, tok bokomsetningen seg noe opp i november. Og noen uker før jul ligger bokomsetningen pent foran fjoråret.

De fleste allmennbok-kategoriene viser gode november-tall i en månedsstatistikk med store spørsmålstegn.

Etter laber omsetning ut fra bokdistributørene i september og oktober, pekte pilen noe oppover igjen i november. De fleste allmennbok-kategoriene peker oppover, men forunderlige og dårlige tall i kategori 9 (serieromaner, underholdningsromaner og bøker på originalspråket) demper oppgangen. Bokgruppene 9.3 og 9.4 «litteratur på originalspråket» er også tidligere flagget som en usikre, grunnet omrokkering mellom bokgruppene. Men det er ikke her den underligste bevegelsen skjer, men i bokgruppe 9.1 (norske serieromaner), hvor akkumulert omsetning ved utgangen av oktober var over 12 mill. høyere (14,6 mill.) enn ved utgangen av november (2,1 mill.). Dette er et bortfall som påvirker allmennbok-totalen.

 

Fire foran skjema

Men for å fokusere på sikrere(?) bokgrupper 3-5: Det er det store bildet at barnebokomsetningen fortsetter sin pene oppgang, mens voksenbokomsetningen er i minus. Vakkert i pluss er også pocketboksalget (+ 18,6 prosent). Omsetningen er igjen oppe på 2014-nivå etter Interpress’ avvikling av boksalget rammet 2015-tallene. Vi snakker her om bokomsetning fra distributører og ut til butikk, og ikke salg over disk.

I sum er allmennbokomsetningen for årets 11 første måneder 4,1 prosent høyere enn i samme periode i fjor. Så gjenstår det å se om forspranget holder hele veien inn til jul.

 

Øker mest hittil i år:

Norsk sakprosa for barn: + 82,1 prosent

Norsk skjønnlitteratur for barn: + 16,1 prosent

Oversatt skjønnlitteratur for barn: + 8,8 prosent

Norsk skjønnlitteratur for voksne: + 1,0 prosent

 

Størst nedgang:

Oversatt sakprosa for voksne: – 15,6 prosent

Oversatt skjønnlitteratur for voksne: – 9,3 prosent

Oversatt sakprosa for barn: – 5,3 prosent

Norsk sakprosa for voksne: – 3,6 prosent

 

Utarbeidet på grunnlag av Forleggerforeningen salgsstatistikk, som måler salg fra de store distributørene (Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Vigmostad & Bjørke distribusjon, Lydbokforlaget, Cappelen Damm, Bokbasen og Mediaconnect) og ut til butikk og nettbutikk, og ikke salg over disk.

 

Hovedbildet: Iben Akerlies bestselger Lars er LOL bidrar til at barnebokomsetningen fortsetter å klatre (Foto: Aschehoug)