Over 2000 så Renberg og venner

Over 2000 har sett Tore Renberg, Karl Ove Knausgård, Tønes og gamle band-venner denne høsten.

Definitivt en bokslipp i eliteserien: Sammen med gamle band-kompiser og Tønes har Tore Renberg sørget for godt lanseringstrøkk i storbyene i høst.

 

Tore Renberg, Karl Ove Knausgård og Tønes har turnert flere steder i Norge i høst. Turneen kalt «Tore Renberg med venner» har besøkt Norges fire største byer: Stavanger, Oslo og Trondheim, og onsdag denne uken ble turneen avsluttet i Bergen. Showet har vært en stor suksess for trioen som i høst har stått på samme scene for første gang. Over 2000 mennesker til sammen i de fire byene så Renberg, Karl Ove Knausgård og Tønes som også hadde med seg bandene Lemen og When I was a King.

 

Unison applaus

Tore Renberg har et stort lesende publikum, bøkene hans er prisbelønt og oversatt til en rekke språk. I 2013 kom den nyskapende thrilleren Vi ses i morgen. Den var første bok i Teksas-serien, hvor Tore Renberg fant sin egen innfallsvinkel til spenningsromanen, til applaus fra lesere og kritikere. I høst har Renberg utgitt romanen Angrep fra alle kanter, til svært gode kritikker. Romanen er nominert til Bokhandlerprisen.

 

Samlet gjengen

I høst har Tore Renberg også trommet sammen Lemen, sine gamle studentband-venner fra 90-tallet i Bergen. Lemen var en kvintett bestående av Renberg (vokal), Karl Ove Knausgård (trommer), formgiver, kommunikasjonsrådgiver og Pelikanen-forlegger Yngve Knausgård (gitar), forfatter Knut Olav Homlong (gitar) og politisk kommentator Hans K. Mjelva (bass). Selv kommenterer de sin egen fortid slik: «De ga to legendariske konserter i Bergen våren 1995. Bandet har foreløpig ikke vunnet noen priser.»

 

«Sånn lanserer man bok!»

Priser i fleng har det imidlertid blitt på Tønes, aka Frank Tønnesen, som også var et viktig innslag på miniturneen. Først tok Tønes regionen, og så nasjonen, med sine underfundige tekster. For sitt forrige album Sån av Salve hamstret sokndølen kritiker-seksere, årets album-jubel og fikk Spellemannspris for både tekst og vise. Han har dessuten mottatt Prøysenprisen, Dialektprisen og blitt kåret til Årets Sokndøl to ganger.

Kombinasjonen av profilerte forfattere, gamle bandvenner og Tønes gikk hjem også hos pressen: «Sånn er det man lanserer bok! … – Ja, ka e det her, åpnet Tore Renberg med.  Det enkle svaret er en helt ny standard for hvordan man lanserer en bok i Norge,» skrev Stavanger Aftenblad.

 

Foto: André Løyning.