Her er våre anbefalinger for påskekrim til yngre lesere.
Påskekrim er gjerne både skummelt, bestialsk og grøssende. Altså, ikke akkurat barnevennlig. Men heldigvis finnes det spennende, og mindre blodig, krim som også barna kan kose seg med denne påsken. Her har vi samlet et knippe anbefalinger til påskekrim for yngre lesere, som også passer perfekt til hele familien.
Robin Stevens: Wells & Wong: Et høyst upassende mord (Aschehoug)
Britisk krim hører påsken til, og nå kan yngre lesere også godte seg med en krimfortelling i en ordentlig engelsk setting. Handlingen utspiller seg på Deepdean-kostskole i England, og følger Daisy og Hazel som har startet et hemmelig detektivbyrå. Men de får en ganske heftig sak å løse når Hazel finner en lærerne død, særlig når liket er forsvunnet når Hazel returnerer til åstedet med vitner. En morder er løs på skolen, og Hazel og Daisy må finne ut hvem det er før morderen slår til igjen. Dette er Frøken Detektiv som møter Poirot, og passer for litt eldre lesere.
Lars Mæhle: Hvor er påskeegget? (Samlaget)
Selv i en fredelig barnehage kan det skje mysterier, noe Leon og Live vet godt. Siden det nærmer seg påske er Kråkeslottet-barnehage klar for påskefest, men før den kan starte må barna finne et påskeegg som er gjemt på et veldig lurt sted. Leon og Live står ovenfor en vanskelig sak, med overraskende vendinger. Boken er en del av Mæhles nye barnehagekrim-serie, «Mysteriene i Kråkeslottet-barnehage», og er en spennende krimfortelling for de aller yngste i påsken.
Ove Raymond Gyldenås og Bård Sletvold Torkildsen (ill.): Tapte kosedyr detektivbyrå (Gloria)
Nok et detektivbyrå har denne våren entret norsk barneboklitteratur, men de spesialiserer seg en helt spesiell type mysterier. Privatdetektiven Tobias Mikkelsen er nemlig ekspert på å finne igjen tapte kosedyr. I den første boken får leserne bli med på hans etterforskning av forsvinningen til kosedyna Fru Blund. Gyldenlås har selv beskrevet Tobias Mikkelsen som en «surmaget, tørrvittig og briljant krysning mellom Dr. House, Columbo og Sherlock Holmes», og Tobias er villig til å gjøre hva som helst for å løse mysteriet.
Joris Chamblain: Kikki løser mysteriet med den forsvunne dyrehagen (Fontini)
Fontini utgir denne våren nok en gjennomillustrert krimfortelling, og det i tide til påskeferien. Chamblains bok er i samme stil som Fontinis populære Amuletten-serie, og handler om Kikki og vennene hennes. Mysteriet startet i det Kikki oppdager en gammel, mystisk mann som lusker rundt skogen, og er dekket av maling. Han har dessuten en snakkende papegøye på skulderen. Kikki lukter en ny sak, og i etterforskningen finner hun et hemmelig sted ingen andre vet om. Boken har hatt stor internasjonal suksess, og passer perfekt til alle som likte Amuletten-serien.
Jørn Lier Horst: Smuglerhuset (Kagge)
Det var en gledelig overraskelse for alle CLUE-fans, da Jørn Lier Horst annonserte at det kom en trettende bok i serien, utover de tolv planlagte. Bokens tittel er sammensatt av første bokstav i tittelen til de tidligere bøkene, og det er duket for CLUE-gjengens aller siste mysterium. I etterkant av utforskningen av det skumle «Smuglerhuset», oppdager CLUE-gjengen skumle ting på filmopptakene de tok på sitt første besøk. Det blir klart at de må returnere til huset, og komme til bunns i mysteriet.
Maria Gripe: Tordivelen flyr i skumringen (Aschehoug)
Marias Gripe populære mysteriefortelling fra 1970-tallet tåler alltid et gjensyn, men påsken er perfekt for å børste støv av denne klassikeren. Fortellingen om tre ungdommers mystiske opplevelser i et gammelt hus løpet av en sommerferie har sendt frysninger gjennom mange unge kropper løpet av årene, da særlig i Radioteaterets gjengivelse av fortellingen. Boken passer perfekt både til høytlesing på hytta, og kanskje som lydbokunderholdningen i bilen – for å sette stemningen for resten av påsken.