– Har aldri solgt bredere

OLA IN ACTION: Anette Orre og Even Råkil.

– Det er uvanlig at det er så stor interesse for så mange ulike titler så tidlig, forteller Even Råkil i Frankfurt.

Det summer i stemmer på den norske fellesstanden på Frankfurt-messen. Ved bordene er travle agenter opptatt med å snakke entusiastisk om norske bøker og forfattere. Men hvilke bøker vil de utenlandske forlagene ha?

SELGER BREDT: Even Råkil.

– Det har vært mest interesse for Simon Strangers Leksikon om lys og mørke, Maja Lunde og Lisa Aisatos Snøsøsteren, Per Pettersons Menn i min situasjon og Reidar Müllers Skogens historie, forteller Even Råkil i Oslo Literary Agency.

Strangers bok har fått stor oppmerksomhet i Norge, og hadde allerede før Frankfurt-messen begynte å bevege seg ut av landet. Annette Orre opplyser at det foregår en spansk auksjon på boken i skrivende stund, og med det vil Strangers bok være solgt til ni land.

Snøsøsteren fenger

Også Lunde og Aisatos julebok skaper entusiasme på den norske standen.

– De utenlandske forleggerne blir helt oppslukt når de titter i Snøsøsteren, sier Orre. Boken er så langt er solgt til åtte land.

Per Pettersons nyeste roman har allerede blitt møtt medstor interesse i utlandet::

– Han har skrevet en jævlig god roman nå, sier Even Råkil.

Internasjonal appell

– Her er det god stemning, men det er veldig intenst, sier Cappelen Damm Agencys Anette Garpestad mellom slagene.

I AKSJON: Anette Garpestad

For Cappelen Damms agenter handler årets Frankfurt-messe i stor grad om å «tette hull» når det gjelder Kvinner i kamp.

– Det er litt sånn: «Hvilke land har vi igjen?» Kvinner i kamp er hittil solgt til 17 land, og vi bør klare å bikke tjue i løpet av messen. Vi holder på med flere avtaler nå, og det er i tillegg stor lansering i England denne uken. Boken kom jo ut 8. mars i Norge, så det er utrolig at boken allerede er ute så mange steder i verden.

Også Ena forlag har merket interessen for Jenny Jordahls illustrasjoner:

– Streken hennes har stor internasjonal appell, sier Jobraaten om Jordahl og Mathismoens Grønne greier. Ena opplever også interesse for andre kunstnerisk anrettede bildebøker.

– Ofte er det faktisk slik at det som blir oppfattet som smalt i norske bokhandlere, er det vekker størst interesse hos internasjonale forlag i Frankfurt, sier Jobraaten, som forteller at det har vært særlig stor interesse for bildebøkene til Akin Duzakin og Ragnar Aalbu.

Sabeltann seiler ut

SEILER UT: Kristin Jobraaten og Kaptein Sabeltann.

Men Vigmostad & Bjørkes store satsing under messen er Kaptein Sabeltann. En hel vegg er viet til den skumle sjørøveren på den norske standen, og gullmyntene ligger strødd på gulvet rundt Jobraaten.

– De nye Kaptein Sabeltann-bøkene har verdenslansering i 2020, men vi begynner litt tidlig, siden vi må selge konseptet og bakgrunnshistorien først. Det er kanskje en litt annerledes måte å gjøre det på.

Kaptein Sabeltann-bøkene har seilt ut av Norge før, da Cappelen Damm satt på rettighetene. Men Jobraaten påpeker at det først er i 2020 Sabeltann blir ordentlig stort lansert internasjonalt.

– Bøkene har fått ny artwork av Qvisten Animation, som har en større internasjonal appell enn tidligere, forteller Jobraaten.

Sakprosa fremdeles hot

Flere av de senere års heteste norske Frankfurt-titler har vært sakprosabøker. Selv om skjønnlitteraturen er mer fremme nå, er sakprosaen er fremdeles «hot».

DRAUMEN: Norske fellesstanden.

– Bøker om natur og vitenskap står sterkt, som blant annet Mamma er en gåte. Og Å dykke etter sjøhester har fått en fornyet interesse. Det er populærvitenskapelige bøker utenlandske forlag vil ha, sier Garpestad.

OLA melder også at den narrative sakprosaen holder koken, noe som er tydelig med Müllers Skogens historie – som ble solgt til Italia på pre-empt.  Det samme kan Gina Winje melde. Hun har rett før messen antatt en ny forfatter i agenturet, Inger Bråtveit, som 20. oktober utgir boken Dette er også vatn.

– Det er veldig morsomt å snakke om henne. Hun har skrevet en annerledes og original roman, hvor sjangerne blør inn i hverandre. Slik fortellende sakprosa er en veldig ettertraktet trend internasjonalt, forteller Winje.

Eirin Hagen (Hagen Agency) melder også om interessen for fagbøker for barn:

10 ville ekspedisjoner er det flere som har vært interessert i. Det er særlig forlag som utgir voksen faglitteratur, som også gjerne ønsker å utgi fagbøker for barn.

Tidligere suksesser ruller videre

Hagen forteller også at interessen for tidligere utenlandssuksesser ikke har lagt seg:

– Jeg har allerede merket at det er en fortsatt interesse for Landene som forsvant av Bjørn Berge og Terje Tvedts Nilen.

MELLOM SLAGENE: Gina Winje med Anne Gaathug.

Gina Winje melder det samme om Long Litt Moons Stien tilbake til livet:

– Det er en fantastisk bok, og den fortsetter å vekke interesse internasjonalt. Det viser jo at en bok kan ha et ganske langt liv, forteller Winje.

Hun har også merket interesse for Septologien til Fosse. I tillegg er utenlandske forlag særlig nysgjerrige på Ruth Lillegravens krimdebut, Alt er mitt:

– Det har vært veldig stor interesse for Lillegraven, og hun er allerede solgt til tre land. Vi er veldig godt i gang, og resten av forfatterskapet hennes vekker også interesse.