Lokalhistorie selger

Lokal avishistorie i bokform er blant bokvinnerne i Trondheim. "Det sto i Adressa" har virkelig truffet trønderhjertene.

Det sto i Adressa av Per Christiansen er en sikker vinner i Trondheim. De to største bokhandlene er enig om det. Ellers går det i Seierstad og Riley i Midt-Norge også. Men det er forskjeller fra bokhandel til bokhandel.

 

Selger: «Det sto i Adressa».

BOK365 har besøkt de to største i Trondheim, Ark Brunhjørnet og Norli Nordregate, og i begge de to store har Det sto i Adressa – 250 år med nyheter vært en storselger.

Boken gir ifølge utgiver Museumsforlaget «et unikt og underholdende innblikk i de viktigste og mest dramatiske hendelsene i Trondheim og Midt-Norge de siste 250 årene. Samtidig  får vi et blikk bak kulissene – på hvordan redaktører, eiere og medarbeidere gjennom skiftende tider har klart å holde Adresseavisen levende.»

– Den har gått veldig bra, særlig før jul, sier bokansvarlig Andreas Vollan i Ark Brunhjørnet. – Nå etter jul er det Lucinda Riley som topper. Mens Åsne Seierstads fortelling om de to søstrene går unna i 2017 også.

 

Også lokal skjønnlitteratur

I Norli Nordregate bifaller de.

– Adressa-boka går og har gått godt. Og Rileys Skyggesøsteren og Seiestads To søstre går også bra etter nyttår, sier bokansvarlig Marianne Westerlund der. – Men lokale bøker selger jevnt og trutt, også den lokale skjønnlitteraturen.

– Som hva da?

– Anne B. Ragde selger alltid bra i Trondheim. Hun har hatt en god høst hos oss. Men det er også mye lokal krim som går bra. Jørgen Brekkes bøker for eksempel. Han har riktignok flyttet fra byen, men bøkene hans har handling her, så han er populær. Likedan med Roar Ræstad, som skriver krim fra 2. verdenskrig. Og så har vi jo Jan Boris Stene, som skriver Agatha Christie-krim fra hundre år tilbake. Han er et multitalent, forfatter, lege og firebarnsfar, smiler Marianne Westerlund og viser frem bøkene hans.

 

Selger mye lokalt: Marianne Westerlund i Norli Nordregate.

 

Mye backlist
Ragde er populær også i Ark Brunhjørnet, men Andreas Vollan opplyser at Vigdis Hjorths Arv og Miljø og Lars Keplers Kaninjegeren nok var vinnerne når det gjaldt skjønnlitteratur for voksne frem til jul.

– Men det jeg synes er bra er at vi er et stort bokhus som har anledning til å lagerføre mye backlist. Og også klassikere og eldre litteratur. Det er fint å selge bøker man brenner for, men som ikke nødvendigvis er på topp ti-listen, sier Andreas Vollan.

Det siste gjelder også for Norli Nordregate, men Marianne Westerlund der forteller at det faktisk er en del forskjeller bokhandlene i Trondheim imellom når det gjelder hva som er populært.

– Ja, det virker på meg som om bokhandlene i Trondheim selger litt forskjellige ting – når vi ser bort fra bestselgerne. Jeg har jobbet i flere og det mitt inntrykk.

 

Selger også mye backlist: Karin Jakobsen i Ark Brunhjørnet.

 

Stamkunder

– Er det tilfeldig hvilken bokhandel folk går inn i når de skal kjøpe bøker da?

– Det er litt begge deler selvsagt, men vi har ganske mange stamkunder også. En stor del av gleden ved å jobbe i bokhandel er å ha disse samtalene med stamkundene og anbefale bøker for dem.

 

Marianne Westerlund anbefaler gjerne bøker, og ikke bare bestselgere.

 

– Hva anbefaler du da?

– He he. Når det gjelder sakprosa er det vel … hmmm … : To søstre, Gleden med skjeden, Hjernen er stjernen, Syria. Og Sapiens er jo kommet i pocket. Den gikk veldig bra i fjor og går bra i pocket også.

Når det gjelder skjønnlitteratur solgte jeg i tillegg til de tidligere nevnte masse av Jon Michelets siste, ja de andre i serien om krigsseilerne også. Det samme gjelder Edvard Hoems serie. Den setter jeg virkelig stor pris på å selge, sier Marianne Westerlund.